2021. március 28., vasárnap

Tűzoltó szelet

 Hozzávalók:

  az alsó tésztához: 15 dkg  Dia Wellness 50-s liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál Dia Wellness 4 szeres édesítő, 1 tojás, fél csomag sütőpor. 

 a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 1 teáskanál édesítő, 1 kiskanál fahéj, 30 dkg meggy. /most fagyasztott, és kiolvasztott/

 a felső tésztához: 5 dkg 50 -s liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg darált dió.

Elkészítése: 

Először a felső tésztához a hozzávalókat összegyúrom, és folpackba csomagolva berakom a fagyasztóba.

Az alsó tésztához valókat összegyúrom és egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe helyezem.

A töltelékhez a vaníliáspudingot az édesítővel, fahéjjal  megfőzöm a 4 dl tejben.

A meggyet belekeverem, és a tésztára öntöm. 

A fagyasztóból kivett tésztát ráreszelem a krémre, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm.

Forrás: Kertészné Halmai Szandra receptje nyomán.






2021. március 13., szombat

Érsek szelet

 Hozzávalók:

 a tésztához: 50 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 evőkanál zsír,  20 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor,  2 db tojás, csipet só.

a töltelékhez: 1, 5 kg alma, / de ha a középső lapra nem teszünk a lekvárra, akkor elég 1kg-is/

3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál fahéj, 1 evőkanál búzadara, 1 üveg sárgabarack lekvár.

a tetejére: 1 felvert tojás, 3 - 3 evőkanál darált dió, kristálycukor keveréke.

Elkészítése:

A reszelt almához kevertem a cukrot, fahéjat, búzadarát.

A tésztához összegyúrtam a hozzávalókat, a tojásokat utoljára kissé felverve gyúrtam hozzá.

Könnyen nyújtható tésztává kell hogy összeálljon, ezért lehet  kicsivel több tej kell hozzá!

A tésztát három részre osztottam, és egyenként lisztezett felületen tepsi méretűre kinyújtottam.

Az elsőt egy sütőpapírral bélelt 32 x 25 cm-s tepsibe tettem, rátettem 1 kilónyi reszelt almát, a következő lapot megkentem lekvárral, és még tettem rá fél kiló reszelt almát / hagyományosan erre a lapra nem kell alma csak lekvár/ 

Az utolsó lappal lefedtem, villával megszurkáltam a tetejét, majd felvert  tojással lekentem, és végül a cukros dióval megszórtam.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsült. Mikor már szép színt kap akkor kész is van!

Forrás:http://gerdisuti.blogspot.com/2021/03/ersek-szelet.html







 

2021. március 9., kedd

Kigyórétes túrótöltelékkel

 Hozzávalók:

a tésztához: 30 dkg finomliszt, 12 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 evőkanál porcukor, 50 - 80 ml tej, csipet só. 

a töltelékhez: 50 dkg túró, 2 db tojás, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliáscukor, fél citrom leve, 1 evőkanál búzadara.

a lekenéshez: 1 tojás felverve.

Elkészítése:

 Az élesztőt a langyos tejben  pici cukorral felfutattam.

Közben a puha vajat mély keverőtálban habosra kavartam a cukorral, tojással.

Hozzáadtam a felfutott élesztőt, és végül a lisztet.

Közepesen lágy tésztává  összegyúrtam, és egy órát hagytam kelni.

A töltelékhez a túrót áttörtem, elkevertem a két tojássárgájával a cukrokkal, a citromlével. Legvégül a két tojás keményre felvert habját adtam hozzá.

A tésztát elfeleztem. Két cipóvá gyúrtam össze, és 20 percet pihentettem.

 Az első cipóból egy kb. 50x 25 cm-s téglalapot nyújtottam. 

A hosszabbik oldalt szemre elharmadoltam, és a tészta két szélén ugyanannyi, kb. 8 cm-s bevágást ejtettem, egymástól 2-3 cm távolságban ferdén.

A tészta közepén elterítettem 1 evőkanál búzadarát, arra helyeztem a túrókrém felét, és a tészta két oldalán bevágott széleket egymásra hajtogattam. Óvatosan a rétes alá nyúlva tepsibe helyeztem. 

A másik cipóval is ugyanígy jártam el, majd letakarva 20 percig még keltek.

 Végül a felvert tojással megkentem őket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Forrás: Nosalty.hu / Tomatotree receptje nyomán/






2021. március 8., hétfő

Brownie eperrel

 Hozzávalók:

13 dkg étcsokoládé, 13 dkg vaj, 12 dkg kristálycukor, 10 dkg nádcukor,  10 dkg finom liszt, 2 dkg kakaó por, 3 db tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 1- 2 evőkanál krémlikőr, 10 dkg eper. / most fagyasztott és kissé felolvasztott/

Elkészítése:

A vajat az összetördelt étcsokoládéval mikróban összeolvasztottam.

A tojásokat kikevertem a két féle cukorral, aromával, likőrrel, majd belekevertem az olvasztott csokis vajat. A kakaót a liszttel elvegyítettem, majd beleszitáltam a csokis keverékbe, utoljára az epret óvatósan belekevertem.

Egy 20 x 30 cm-s sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben 30- 35 perc alatt megsütöttem. /Figyelni kell hogy ne süssük túl!/

Forrás: Street Kitchen





2021. február 18., csütörtök

Bakewell tart / mandulás pite/

 Hozzávalók:

az aljához: 17, 5 dkg liszt, / én most a felét teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem/

7, 5 dkg vaj, 3 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál cukor.

A töltelékhez: 12, 5 dkg darált mandula / vagy dió, mogyoró / 12, 5 dkg vaj, 12, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 3 evőkanál eperlekvár, 5 dkg szeletelt mandula, 1 teáskanál mandula aroma. 

Elkészítése:

 A  kimért lisztbe belekockáztam a vajat, hozzáadtam a cukrot, hideg vizet.

 Összemorzsoltam, inkább morzsálódósnak kell lenni, mint ragadósnak.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam.

Egy kivehető aljú vajjal kikent piteformába igazgattam el a tésztát, és 10 percre a hűtőbe raktam.

A 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem. / nem vaksütéssel, vagyis nem tettem semmi súlyt a tetejére, hanem csak villával meg szurkáltam/

Mikor megsült kivettem a sütőből és  lekvárral megkentem a tetejét.

A vajat egy kis lábosba elkezdtem olvasztani, hozzáadtam a cukrot, a darált mandulát, az aromát.

Levettem a  tűzhelyről és belekevertem még az 1 tojást. /Gyorsan kell hozzákeverni mert összekaphatja a tojás./

Ezt a tölteléket öntöttem a lapra, a tetejét szeletelt mandulával megszórtam.

180 fokos sütőbe 35 perc alatt meg is sült. Ha a mandula nagyon elkezd pirulni akkor fóliával le kell takarni. Ha kihűlt lehet szeletelni.

Forrás: Cookpad : Filipviki





2021. február 17., szerda

Zabpelyhes keksz

 Hozzávalók:

12 dkg zabpehely, 18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, vagy fehér liszt, 7 dkg nádcukor, vagy fehér cukor, 6 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12, 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál víz, 1 tojás.

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekevertem. A vajat, mézet, vizet kicsit összemelegítettem, elkevertem.

Amikor kézmeleg lett ráöntöttem a lisztes keverékre,  és egy tojást hozzáadva alaposan összedolgoztam.

Hűtőben két órát pihentettem.

Lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, majd 5 mm vastagra elnyújtottam.

Kerek szaggatóval kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a korongokat, két tepsire fért összesen 37 db.

Előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt ropogósra sütöttem az első tepsire valót, utána a másodikat.

Forrás: Mokuslekvar. hu






2021. február 14., vasárnap

Epres, tejszínes joghurt torta

A mai születésnapomra sütöttem ezt a finom epres tortát!

 Hozzávalók:

Egy 5 tojásos piskóta 22 cm -s tortaformában sütve.

A krémhez: 1, 25 dl görög joghurt, 20 dkg eper/ most fagyasztott, kiolvasztott/ 4 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 2 púpos teáskanál étkezési zselatin, 1 dl víz.

Elkészítése: 

A piskóta tortát megsütöttem, majd hagytam kihűlni.


A krémhez a joghurtot összekevertem a porcukorral, és az eperrel.

A zselatint belekevertem 1 dl vízbe, és egy kisebb csészében langyosra melegítettem a mikróban.

A joghurtos krémbe kevertem a felolvadt zselatint.

A 4 dl tejszínt keményre felvertem, és hozzáadtam a joghurtos zselatinos krémhez.

Fél órára beraktam a hűtőbe dermedni.

A kihűlt piskóta karikát három felé vágtam fel, az alsó, középső, és felső lapra kentem a krémből plusz az oldalára is.  

A maradékból pedig kidíszítettem a tortát.

Pár óra állás után lehet is szeletelni.









2021. február 13., szombat

Pille fánk

 Hozzávalók:


35 dkg natúr joghurt, 20 enyhén púpos evőkanál liszt, 2 db tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 12 g sütőpor, reszelt citrom héj, 1 teáskanál sütő rum.

Elkészítése: 

 A hozzávalókat robotgéppel összekevertem, majd tíz percig pihentettem.

Egy serpenyőbe olajat melegítettem.

Teáskanál segítségével diónyi tésztát a nem túl forró  olajba szaggattam, majd mindkét oldalát megsütöttem.

Porcukorral meghintve, lekvárral tálaltam.

Forrás: Cookpad : Hajdú Oszkárné Pór Mariann receptje nyomán készült.




2021. február 11., csütörtök

Fahéjas- mogyoróvajas keksz

 Hozzávalók:

a tésztához : 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor és só, 1 lapos teáskanál őrölt fahéj, 5 dkg nád cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj, 10 dkg mogyoróvaj.

a díszítéshez : 1 tojásfehérje, fél evőkanál tej, 5 dkg sótlan földimogyoró, 1- 2 dkg nád cukor, vagy ha van jégcukor.

Elkészítése:

Egy mélyebb tálban  összekevertem a lisztet a sütőporral, a  sóval, a nádcukorral.

Egy másik tálban mixerrel kikevertem a tojássárgáját a vajjal, a mogyoróvajjal, az aromával, és 3 evőkanál hideg vízzel.

A lisztes keveréket hozzáadtam és addig gyúrtam amig sima tésztát nem kaptam.

Lisztezett felületen 3- 4 mm vastagságúra kinyújtottam a tésztát, és 4 cm-s átmérőjű korongokat szaggattam ki belőle.

Sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam 20 db- t.

A díszítéshez a tojásfehérjét felvertem a tejjel, és megkentem vele a korongokat, majd megszórtam őket mogyoróval, valamint cukorral.

Előmelegített 180 fokos sütőben 10- 15 perc alatt kisült az első adag, utána még 16 db -ot sütöttem ki.

Forrás: Blikk Nők 2013 -s adventi száma.




2020. december 30., szerda

Dia - Wellness diócska

 Hozzávalók:


a tésztához: 30 dkg 50-s liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 5 dkg 1/4 édesítő porrá őrölve, 1 tojás, pici szódabikarbóna, csipet só, 1 evőkanál kakaó por.

a krémhez: 15 dkg vaj, 1 kávéskanál vanília aroma, 2, 5 dkg 1/4 édesítő porrá őrölve vagy 10 dkg porcukorhelyettesítő, 10 dkg darált dió, 2- 3 evőkanál rum.

a forgatáshoz: 4- 5 dkg porcukorhelyettesítő, 1 evőkanál kakaó por.

Elkészítése:

 A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és kivajazott  dió formákba nyomkodtam. Az első tepsire való 180 fokon 8- 9 perc alatt kisült.  Forrón  kiütögettem őket a formából, és  újból a formákba nyomkodtam a tésztát, utána a többit. Ebből az adagból közel 200 db dió lesz! 

A krémhez a darált diót beáztattam 2 evőkanál rumba. A puha vajat kikevertem a porcukorhelyettesítővel, aromával, végül az áztatott diót kevertem bele.

A krémmel 2 diócska formát összeragasztottam, és a porcukorhelyettesítővel kevert kakaó porba forgattam.

Forrás: Dia Wellness oldal: Szigetiné Wellner Edit receptje.



2020. december 21., hétfő

Gesztenyés - tejszínes csokoládés szelet



 Hozzávalók:

a tésztához:  6 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tortadara / szerintem elég 1 evőkanálnyi is/, 6 g sütőpor, 1/ 2 dl olvasztott vaj, csipet só.

a csokoládékrémhez: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 1 dkg vaníliáscukor, 12, 5 dkg mascarpone, 50 ml habtejszín.

a gesztenyekrémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 12, 5 dkg mascarpone, 2, 5 dl habtejszín, 1 teáskanál rum aroma, vagy sütő rum, 12- 18 db babapiskóta, feketekávé.


Elkészítése: 

 A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét a csipet sóval, cukorral kemény habbá vertem. Egyenként folyamatos keverés mellett hozzáadtam a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, végül a száraz hozzávalókat.

Egy 25 x 37 cm-s sütőpapírral kibélelt sütőformába öntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.

A csokoládét a vajjal a mikróban összeolvasztottam. A mascarponét a vaníliáscukorral kikevertem, hozzáadagoltam a csokoládét, végül pedig a kemény habbá vert tejszínt.

A gesztenyés krémhez a puha gesztenyemasszát a vajjal kikevertem, hozzáadtam a rumot, mascarponét, végül pedig a felvert tejszínhabot.

Az összeállításhoz a piskótát keresztben félbevágtam, az alsó lapon elsimítottam a csokoládékrémet, erre raktam a feketekávéba forgatott babapiskótákat, majd a gesztenyekrémet kentem rá, és a másik lappal befedtem.

Eredetileg a tetejét porcukorral lehet díszíteni, de én 8 dkg étcsokoládét összeolvasztottam 1 teáskanálnyi étolajjal és ezt kentem a tetejére. Plusz karácsony közeledtével mintás szórócukorral szórtam meg.

Pár órára vagy inkább egy éjszakára hideg helyre rakjuk, és szeletelhetjük.

Forrás: Cookpad: Mária Kiss receptje nyomán készült.




2020. december 13., vasárnap

Részeges Izidor

 Hozzávalók:


a tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, fél csomag sütőpor, 2, 5 dkg kakaópor, 6 dkg liszt, 14 dkg darált dió.

a diós töltelékhez: 20 dkg darált, vagy nagyon finomra aprított dió, 1 dl rum, 5 dkg porcukor.

a kakaós krémhez: 25 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor.

a díszítéshez: 6 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál étolaj.

Elkészítése:

A tésztához kettéválasztottam a tojásokat, a sárgáját habosra kevertem a porcukor felével, és a puha vajjal.

A tojásfehérjét kemény habbá vertem a maradék cukorral, majd a vajas részhez adtam.

Óvatósan beleforgattam a sütőporral, kakaóporral, és a darált dióval elkevert lisztet is.

A masszát egy sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-s tepsibe töltöttem. 170 fokra előmelegített sütőben 18 - 20 perc alatt készre sütöttem.

A diós töltelék hozzávalóit alaposan összekevertem, majd a kihűlt piskóta lapra kentem.

A kakaós krém hozzávalóit habosra kevertem egy keverőtálban, majd a diós töltelékre rétegeztem.

Hűtőbe raktam dermedni  1 órára.

Mikróban a csokit összeolvasztottam az étolajjal, és a sütit egyenletesen bevontam vele.

Díszítésként én még villával csíkokat húztam bele, de apróra tört dióval is meg lehet szórni!

Forrás: Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1 szám




2020. december 1., kedd

Dán keksz

 Hozzávalók:

   18 dkg omlós sütemény liszt, 7 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 1 dl habtejszín / nekem nem kellett ennyi bele, ezért inkább ne öntsük bele az egészet, inkább kevesebbet  adjunk hozzá először /

  10 dkg hideg vaj, 1/2 kávéskanál vaníliaaroma, + a feléhez 1 dkg kakaópor.

Elkészítése:

 A lisztet a sóval, cukorral, elkevertem, belekockáztam a hideg vajat.

 Kissé összegyúrtam, majd elfeleztem a tésztát, a feléhez hozzágyúrtam a kakaóport, a másik feléhez az aromát adtam hozzá és szintén összegyúrtam.

Fóliába csomagoltam , és fél órára hűtőbe raktam őket.



A hűtés után vékonyra kinyújtottam először a világos tésztát, kiszaggattam, és karácsonyi mintájú sütipecséttel díszítettem, majd a kakaós tésztát is kinyújtottam, díszítettem.

Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyeztem őket, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt kisült az első adag.

Forrás: Cookpad: Kalicz- Dóra Mónika receptje nyomán.