Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 evőkanál zsír, 20 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor, 2 db tojás, csipet só.
a töltelékhez: 1, 5 kg alma, / de ha a középső lapra nem teszünk a lekvárra, akkor elég 1kg-is/
3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál fahéj, 1 evőkanál búzadara, 1 üveg sárgabarack lekvár.
a tetejére: 1 felvert tojás, 3 - 3 evőkanál darált dió, kristálycukor keveréke.
Elkészítése:
A reszelt almához kevertem a cukrot, fahéjat, búzadarát.
A tésztához összegyúrtam a hozzávalókat, a tojásokat utoljára kissé felverve gyúrtam hozzá.
Könnyen nyújtható tésztává kell hogy összeálljon, ezért lehet kicsivel több tej kell hozzá!
A tésztát három részre osztottam, és egyenként lisztezett felületen tepsi méretűre kinyújtottam.
Az elsőt egy sütőpapírral bélelt 32 x 25 cm-s tepsibe tettem, rátettem 1 kilónyi reszelt almát, a következő lapot megkentem lekvárral, és még tettem rá fél kiló reszelt almát / hagyományosan erre a lapra nem kell alma csak lekvár/
Az utolsó lappal lefedtem, villával megszurkáltam a tetejét, majd felvert tojással lekentem, és végül a cukros dióval megszórtam.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsült. Mikor már szép színt kap akkor kész is van!
Forrás:http://gerdisuti.blogspot.com/2021/03/ersek-szelet.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése