2021. február 18., csütörtök

Bakewell tart / mandulás pite/

 Hozzávalók:

az aljához: 17, 5 dkg liszt, / én most a felét teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem/

7, 5 dkg vaj, 3 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál cukor.

A töltelékhez: 12, 5 dkg darált mandula / vagy dió, mogyoró / 12, 5 dkg vaj, 12, 5 dkg kristálycukor, 1 tojás, 3 evőkanál eperlekvár, 5 dkg szeletelt mandula, 1 teáskanál mandula aroma. 

Elkészítése:

 A  kimért lisztbe belekockáztam a vajat, hozzáadtam a cukrot, hideg vizet.

 Összemorzsoltam, inkább morzsálódósnak kell lenni, mint ragadósnak.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtottam.

Egy kivehető aljú vajjal kikent piteformába igazgattam el a tésztát, és 10 percre a hűtőbe raktam.

A 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem. / nem vaksütéssel, vagyis nem tettem semmi súlyt a tetejére, hanem csak villával meg szurkáltam/

Mikor megsült kivettem a sütőből és  lekvárral megkentem a tetejét.

A vajat egy kis lábosba elkezdtem olvasztani, hozzáadtam a cukrot, a darált mandulát, az aromát.

Levettem a  tűzhelyről és belekevertem még az 1 tojást. /Gyorsan kell hozzákeverni mert összekaphatja a tojás./

Ezt a tölteléket öntöttem a lapra, a tetejét szeletelt mandulával megszórtam.

180 fokos sütőbe 35 perc alatt meg is sült. Ha a mandula nagyon elkezd pirulni akkor fóliával le kell takarni. Ha kihűlt lehet szeletelni.

Forrás: Cookpad : Filipviki





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése