2018. július 9., hétfő

Málnás- krémsajtos brownie

Hozzávalók:

 a tésztához: 20 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé, 15 dkg nádcukor, 4 tojás, 18 dkg rétesliszt, 2 dkg kakaópor, 1 evőkanál vaníliaaroma, csipet só.

a krémhez:

Elkészítése:

  25 dkg mascarpone, 1 tojás, 3 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília aroma, 10 dkg málna.

Elkészítése:

 A vajat és a felaprított étcsokoládét összeolvasztottam.
 A tojásokat fehéredésig kevertem a nádcukorral, vaníliaaromával.
 A csokoládés vajat a keverékhez adtam, hozzákevertem a sót, lisztet, kakaóport.
 A masszát sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe simítottam.

A krémsajtot kikevertem a tojással porcukorral, aromával, majd elegyengettem a csokoládés tészta tetején úgy, hogy néhol kissé beledolgoztam.
A málna szemeket is belenyomkodtam, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem. / Addig süssük amíg remegős lesz, de már nem folyós./

Forrás: Nagyititka.hu





2018. július 8., vasárnap

Málnás sütemény

Hozzávalók:

 1,5 dl habtejszín, 10 dkg kristálycukor, 1 evőkanál vaníliaaroma, csipet só, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 4 tojás, 20 dkg málna.

a tetejére: 5- 7 dkg szeletelt mandula, 1 evőkanál nádcukor, 3 dkg vaj.

Elkészítése:

  A tejszínt egy tálba öntöttem, félig felvertem, majd óvatósan elkevertem a cukorral, aromával, csipet sóval. A tojásokat egyenként hozzáadtam, majd kisebb adagokban hozzáforgattam a sütőporral elkevert lisztet.

A tésztamasszát egy sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-s tepsibe öntöttem, rászórtam a málnát.
Előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd kivettem a sütőből, és eloszlattam rajta a felkockázott vajjat, megszórtam a szeletelt mandulával, cukorral. Visszatettem a sütőbe, és még 25 percet sütöttem 175 fokon. Kihűlés után szeleteltem és porcukorral megszórtam a tetejét.

Forrás: http://suniskanal.blogspot.com/2014/08/konnyu-malnas-sutemeny.html







2018. július 7., szombat

Fetával sült csirke baconba tekerve

Hozzávalók:

  60 dkg csirkemell, só, bors, kakukkfű, olívaolaj, 40 dkg fetasajt vagy krémfehér sajt, 10 dkg magozott olívabogyó, 16 szelet bacon.

Elkészítése:

 A csirkemellből vékony szeleteket vágtam, besóztam, és kevés olajon elősütöttem.
 A fetából annyi szeletet vágtam amennyi csirkeszeletem volt, kb fél ujjnyi vastagot.
 A sajtok tetejére frissen őrölt borsot, kakukkfűvet, és szeletelt olívabogyót tettem. / én most zöldet/

A sajtokat az elősütött csirkemellekre helyeztem, betekertem a baconszeletekkel , és egy nagyobb hőálló tálba helyeztem őket. Olívaolajjal meglocsoltam, és 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem a szeleteket.
 Friss zöldségekből készült salátával tálaltam.

Forrás: Nők Lapja Konyha 2014 júniusi  száma.



2018. július 5., csütörtök

Málnakrémleves mákos tejszínhabbal

Hozzávalók: 4 személyre

  50 dkg málna, 5 dkg kristálycukor, 1 citrom frisen facsart leve, 2, 5 dl almalé.

a habhoz: 2 dl hideg habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál egész mák.

Elkészítése:

 A cukrot a citrom levével, és az almalével addig forraltam, amíg a cukor teljesen felolvadt.
 Beletettem az átmosott kiválogatott málnát, és épp csak addig főztem, míg a gyümölcs egy kicsit össze nem esett. / kb. 4 -5 perc/
 Sűrű lyukú szűrön átpaszíroztam, a magjaít kidobtam, hagytam teljesen kihűlni.
 Legalább 2 órára a hűtőbe kell tenni, hogy jó hideg legyen.

A habhoz a tejszínt a cukorral kemény habbá vertem, hozzákevertem a mákot./ én most darált mákot használtam/
Tálaláskor minden tányér tetejére kanalaztam a mákos habból.

Forrás: Nők Lapja Konyhája




2018. július 4., szerda

Joghurtos ribizlis, málnás süti

Hozzávalók:

  30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 2 dl joghurt, 4 tojás, 2 dl étolaj, csipet só,            1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg ribizli, 20 dkg málna.

Elkészítése:

  A két féle  cukrot kikevertem a tojásokkal, hozzákevertem a joghurtot, étolajat.
  Végül beleforgattam asütőporral, sóval elkevert lisztet.

   A tésztamasszát egy sütőpapírral kibélelt 30 x 40 cm-s sütőformába öntöttem, és a tetejére szórtam a ribizlit, málnát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt kisütöttem.
 Mikor kihűlt  porcukorral hintettem meg a tetejét.

Forrás: Femina.hu



2018. július 3., kedd

Túrós ricottás sütemény ribizlivel

Hozzávalók:

  6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, 18 dkg tejföl, 14 dkg extra finom süteméyliszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg túró, 25 dkg ricotta, 1 csipet só, 1 kezeletlen citrom héja,
40 dkg ribizli, 5 dkg finomítatlan nádcukor.

Elkészítése:

  A tojásokat kihabosítottam  a kétféle cukorral, hozzádolgoztam a tejföllel kikevert citromhéjjal ízesített túrót, ricottát.
 Végül a sóval, sütőporral elkevert lisztet kevertem hozzá.

A tésztamasszát egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe öntöttem, rászórtam a nádcukorral elkevert ribizlit.
 Előmelegített sütőben 200 fokon 40 perc alatt megsütöttem.
 Mikor kihűlt díszítésként porcukorral megszórtam a tetejét.

Forrás: http://suniskanal.blogspot.com/2018/06/egyszeru-turos-ricottas-sutemeny.html








2018. július 2., hétfő

Tejfölös meggyes pite

Hozzávalók:

  30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, csipet só, 15 dkg kristálycukor, / aki édesebben szereti tegyen bele 20 dkg -  át/ 1 csomag vaníliás cukor, 2 nagy vagy  3  kisebb tojás,  80 ml étolaj, 30 dkg tejföl,
 40 dkg magozott meggy.

Elkészítése:

  A tojásokat alaposan kikevertem a cukorral, és a  vaníliáscukorral.
Hozzákevertem  a tejfölt, belekevertem az étolajat.  Végül a sütőporral és a sóval elkevert lisztet is hozzádolgoztam.
Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm-s formába öntöttem a masszát, és a meggyet egyenletesen eloszlattam rajta. 180 fokra előmelegített sütőben 30 - 35 perc alatt készre sütöttem.
Porcukorral díszítettem a tetejét.

Forrás: cookpad











   

2018. július 1., vasárnap

Epres grizes citromos szelet

Hozzávalók:

  10 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 10 dkg nádcukor, fél csomag sütőpor, 1 késhegyni szódabikarbóna, 2 tojás, 70 ml étolaj, 2, 2 dl tejföl, fél vagy egy citrom reszelt héja, 25 dkg eper.

Elkészítése:

  A lisztet, a darát egy tálba öntöttem, belekevertem a sütőport, szódabikarbónátot.
   A tojásokat kikevertem a nádcukorral, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, majd hozzákevertem az étolajat, és a tejfölt is. Végül a lisztes keveréket vegyitettem el benne. / Aki szeretné a citrom levét is hozzáadhatja./

 20 x 25 cm-s tepsibe sütőpapírt tettem, és beleöntöttem a masszát, a tetéjét kiraktam eperrel.
 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 18 - 20 perc kisült.
  Porcukorral díszítettem a tetejét.

Forrás: http://sherpakonyhaja.blogspot.hu/2018/05/epres-grizes-citromos-pite.html






2018. május 7., hétfő

Hokkaidó kalács

Hozzávalók:

a tésztához:  60 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 1 tojás, 10 dkg kristálycukor,  3 dkg élesztő, csipet só.
a kakaós részhez: 3 csapott evőkanál sötét kakaópor, 4 evőkanál hideg víz.
a kenéshez: 1  felvert tojás

Elkészítése:

 A tejet felmelegítettem 1 evőkanál cukorral, az élesztőt beleraktam, és felfuttattam pár perc alatt.
 A lisztet egy nagyobb tálba szitáltam, beletettem a sót, a cukrot, a tojást, a tejszínt végül a felfuttatott élesztővel kidagasztottam. / Ha szűkséges pici lisztet adhatunk hozzá/ Szép sima, lágy ruganyos tésztát kell kapjunk.

Kettéosztottam, az egyikbe tettem a vizzel elkevert kakaóport, amível alaposan összegyúrtam.
Két külön tálban konyharuhával letakarva 1 órát kelesztettem.
Ha megkelt a tészta, mindkettőt 4 - 4 részre osztottam/ én mérlegen mértem meg őket, hogy egyformák legyenek/
Kinyújtottam előbb egy sima, majd egy kakaóst hosszú csíkokra.
A kakaóst a simára fektettem, és feltekertem. Igy jártam el minden tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt kenyérformába tettem egymás mellé őket, és hagytam hogy 30 perc alatt a duplájára keljenek.
Mikor megkeltek a felvert tojással lekentem a tetejüket.
180 fokra előmelegített sütőben 40- 50 perc alatt megsültek.
/ 15 perc utá célszerű letakarni a tetejüket alufóliával, hogy ne égjen meg/

Forrás: Cookpad: Antukné ildikó receptje nyomán.










2018. május 6., vasárnap

Meggyes tejfölös kocka

Elkészítése:

  a tésztához: 25 dkg tönkölybúza fehérliszt, fél csomag sütőpor, csipetnyi só, 2 dl tej, 13 dkg puha vaj, 12 dkg kristálycukor, 2 db tojás, kb. 50 - 60 dkg  magozott meggy. / én most fagyasztott meggyet használtam/

  a tetejére: 1 nagy doboz tejföl, /450g/ 2 db tojás, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:

  A lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport, a sót, elkevertem.
  A vajat a cukorral mixerrel habosra kevertem, egyenként hozzáadtam a tojásokat is, és simára kevertem. A sütőporos lisztet apránként a tojásos masszához adagoltam, és hozzáöntöttem a tejet is, majd alaposan kikevertem a tésztát.

A masszát sütőpapírral bélelt 30 x 20 cm-s tepsibe öntöttem, elegyengettem.
A  kiolvasztott meggyet lecsöpögtettem, és meghempergettem egy kevéske lisztben, majd a tészta tetején egyenletesen eloszlattam.

A tejfölt a tojásokat, és a cukrot kikevertem, és a meggy tetejére csurgattam, elsimítottam.
180 fokra / légkeverésen /előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.
Hidegen szeleteltem fel.

Forrás: http://fincsi.hu/2017/02/13/meggyes-tejfolos-kocka/







2018. május 3., csütörtök

Villámgyors áfonyás túrótorta

Hozzávalók:

  50 dkg túró, 12 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás pudingpor,
  2 dl tejföl, fél citrom reszelt héja, 20 dkg áfonya. / én most fagyasztott málnával potóltam pár hiányzó dekát/

Elkészítése:

  A túrót villával  összetörtem, majd hozzáadtam a két féle cukrot, a két tojást, és az egészet összedolgoztam. Belekevertem a tejfölt, a pudingport, a reszelt citromhéjat, majd a túrós krémet egy sütőpapírral borított 26 cm-s  kapcsos tortaformába öntöttem.
Az áfonyát megmostam, a málnát kiengedtem, és a tortára rakosgattam őket.
Nem árt kissé megmozgatni a tortaformát, hogy a gyümölcsök kissé belesüppedjenek a masszába.
180 fokra előmelegített sütőben 25 - 30 perc alatt elkészült.
Díszitésként porcukrot szórtam a torta tetejére.

Forrás: http://fincsi.hu/2017/02/09/villamgyors-afonyas-turotorta/




2018. május 2., szerda

Meggyes - mandulás pite

Hozzávalók:

  a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált mandula, fél csomag sütőpor, 20 dkg vaj,
                       1 tojássárgája.

 a töltelékhez: 50 dkg magozott meggy, / most fagyasztott, és kiolvasztott meggyet használtam./
                        6 dkg darált mandula, csipet őrölt fahéj, 4 dkg kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor,
                        5 dkg szeletelt mandula.

Elkészítése:

  A lisztet, a porcukrot, a mandulát, és a sütőport egy mély tálban összekevertem, a hideg vajjal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tojássárgáját.Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrtam, majd elfeleztem.
 A tészta egyik felét lisztezett felületen kinyújtottam, és egy vajjal kikent liszttel megszórt 26 cm-s pitefomába igazítottam úgy hogy a széleire is jutott.
A másik felét folpackba csomagoltam, és a hűtőbe tettem.
A töltelék hozzávalóit összekevertem, / a meggyet lecsöpögtettem /szétterítettem a linzeralapon.
A maradék tésztát lereszeltem egy nagylyukú reszelőn, rászórtam a pite tetejére a szeletelt mandulával együtt.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsült.

Forrás: Nők Lapja Koonyha Desszert különszáma.











2018. május 1., kedd

Málnás - csokis kevert süti

Hozzávalók:

  12, 5 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, / én csak 15 dkg -át tettem bele/ 6 db tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, csipet só, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 18 dkg rétesliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  10 dkg kicsire darabolt étcsokoládé, 35 dkg málna, / nálam most fagyasztott/

Elkészítése:

  A tojássárgáját, a puha vajjal, a vaníliáscukorral, a reszelt citromhéjjal habosra kevertem.
  A tojásfehérjét a szódabikarbónával kemény habbá felvertem.
  A lisztet kissebb adagokban hozzá kevertem a tojásos vajas masszához.
  Ehez kevertem a keményre felvert tojáshabot, és a darabolt csokoládét.
  Sütőpapírral kibéleltem egy 20 x 30 cm-s tepsit és beleöntöttem a masszát.
  A tetejére rárakosgattam a málnaszemeket, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon 35 - 40 perc alatt készre sütöttem.
 Diszítésként porcukorral szórtam meg a tetejét.

Forrás: http://bibimoni.blogspot.hu/2013/09/malnas-csokis-kevert-sutemeny.html