2016. szeptember 2., péntek

Pilóta keksz

Hozzávalók:

  a tésztához: 35 dkg liszt, 2 zacskó vaníliás cukor, 20 dkg ráma margarin, 5 dkg kakaópor, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 tojás, nagy csipet só.

a töltelékhez: 1 dl habtejszín, 1 evőkanál kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj.

Elkészítése:

  Kétféle omlós tésztát készítettem, a fehér vaníliáshoz 20 dkg lisztet elkevertem a vaníliás cukorral, a kakaóshoz 15 dkg lisztet a kakaóporral. A puha margarint, porcukrot, a mézet, a tojást, és a sót géppel összedolgoztam, majd kétfelé osztottam. Az egyik felét összedolgoztam a kakaós liszttel, tésztát gyúrtam belőle, a másik részt a vaníliás liszttel dolgoztam tésztává.
 Mindkét cipót fóliába csomagolva hűtőbe tettem legalább 30 percre.

Elkészítettem a tölteléket, a tejszínbe szórtam a kakaóport, kézi habverővel simára kevertem, egy kis lábosban kevergetve összeforraltam.A tűzről levéve belekevertem a darabokra tört csokoládét, megvártam míg elolvadt. Szoba hőmérsékletűre hűtöttem, majd a puha vajat hozzáadva kihabosítottam.

A vaníliás tésztát lisztezett felületen 3 - 5 mm vékonyra nyújtottam, majd pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam belőle.Ugyanígy jártam el a kakaós tésztával is. Sütipecsétet nyomtam a tetejükre, így díszes is lett.

A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, és 180 fokra előmelegített sütőben 8 - 10 perc alatt megsütöttem. Mikor már kihűlt, a krémet habzsákba töltöttem, és a kakaós korongok közepére nyomtam egy- egy adagot. Óvatosan rányomtam egy vaníliás korongot, hogy szétterüljön a krém.

Forrás: Nők Lapja Konyha desszert különszáma.









2016. augusztus 31., szerda

Szedres indiáner

Hozzávalók:

  a piskótához: 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, fél csomag sütőpor, 15 dkg liszt,.

 a krémhez: 20 dkg szeder, 10 dkg porcukor, 4 dl hideg habtejszín, 1 dl víz, 2 teáskanál zselatin,.

a díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé, 1 - 2 evőkanál olaj. / lehet több étcsokoládét is használni ha azt akarjuk, hogy a piskótakorongok csokisabbak legyenek.

Elkészítése:

  A piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a fehérjéből a cukor kétharmadával kemény habot vertem. A sárgáját kihabosítottam a maradék cukorral, majd óvatosan a fehérjéhez kevertem.
 Beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet.

A masszából sima csöves nyomózsákból 4 - 5 cm átmérőjű halmokat nyomtam a sütőpapírral fedett sütőlemezre. / Egymástól kellő távolságra, mert kicsit sütés közben terülnek./
 170 fokra előmelegített sütőben 6- 8 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
  Mikor már kihűltek,  a piskótakorongokat a mikróban az olajjal együtt megolvasztott étcsokoládéba mártogattam, és  hagytam őket megdermedni.

 A krémhez botmixerrel lepürésítettem a szedret, majd hozzákevertem a cukrot a habbá vert tejszínt, végül a hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban megmelegített zselatint.
Kb 1 órát hagytam dermedni, a hűtőben, majd habzsákba töltöttem a krémet, és párban összetöltöttem vele a csokoládés korongokat. Tálalásig hűtőszekrénybe tettem dermedni.

Forrás: Nők Lapja Konyha 2016 júniusi száma.





2016. augusztus 30., kedd

Csokoládékrémes málnatorta

   A nagyobbik lányom születésnapi tortája.

Hozzávalók.

a tésztához :  18 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 18 dkg puha vaj, 12 dkg kristálycukor,  1 zacskó vaníliás cukor, 3 közepes tojás, 4 evőkanál tej.

a krémhez: 20 dkg málna, 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg mogyorókrém, 4 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló.

a díszítéshez: 5 dkg málna, ostyarudak, 3 dkg étcsokoládé, mogyorókrém

Elkészítése:

  Robotgéppel a puha vajat a két fajta  cukorral kikevertem, egyenként beledolgoztam a tojásokat, és a tejjel váltogatva hozzáadtam a sütőporral elvegyített lisztet.
 A tésztát sütőpapírral fedett 26 cm-s tortaformába simítottam, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20 percig sütöttem.

Az étcsokoládét a mogyorókrémmel együtt forró vízfürdő felett megolvasztottam. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem, majd belevegyítettem a csokoládés mogyorókrémet.

A kihűlt piskótalapot keresztben félbevágtam, az alsó lapot tortatálra helyeztem, kevés csokoládékrémmel megkentem. A málnával kiraktam, krémet kentem rá, és a másik piskótalappal befedtem. A torta tetejét a maradék krémmel bevontam, málnaszemekkel díszítettem.
 Az étcsokoládét megolvasztottam, és kis kanállal rácsurgattam a tortára,  oldalára az ostyarudakat éles késsel három részre vágtam, és mogyorókrémmel rögzítettem. Pár órára hűtőbe raktam dermedni.

Forrás: Tina Extra 2003/2 lapszáma.






2016. augusztus 29., hétfő

- Epres - áfonyás - szedres morzsasüti

Hozzávalók:

 a tésztához: 30 dkg finomliszt, mokkáskanál sütőpor, csipet só, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj,
                        2 tojássárgája.
a tésztára eperlekvár, 20 dkg szeder, 15 dkg áfonya.

Elkészítése:

  A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, és gyorsan összegyúrtam. A 3/4 részét beraktam a hűtőbe  a maradékot a mélyhűtőbe raktam.
  20 perc után kivettem, és  lisztezett felületen kinyújtottam.  Vajjal kikent, liszttel megszórt 35 x 24  cm-s hőálló tálba helyeztem, lekvárral megkentem, és megszórtam áfonyával, és szederrel.
A mélyhűtőből kivett tésztát ráreszeltem, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 30- 35 perc alatt megsütöttem. Tálalás előtt porcukorral díszítettem.

Forrás:https://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/search/label/%C3%81fonya?updated-max=2015-09-02T13:43:00%2B02:00&max-results=20&start=7&by-date=false







2016. augusztus 25., csütörtök

Vaníliapudingos gyümölcsös pite

Hozzávalók:

a linzertésztához :  30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás.

a töltelékhez: 1 , 5 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg kristálycukor, 5 dl tej, gyümölcsök- nálam most szeder, és nektarin.

Elkészítése:

  A tésztához a lisztet, vajat, porcukrot elmorzsoltam egy mélyebb tálba, majd hozzágyúrtam a tojást.
Fél órára beraktam a hűtőbe, utána egy részét kinyújtottam, és egy 26 cm- s vajjal kikent, lisztezett pitetálba helyeztem, villával megszurkáltam, és előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütöttem.

A maradék tésztából még elvettem egy darabot, és beraktam a mélyhűtőbe dermedni.
Elővettem 4 kosárka formát kikentem, liszttel megszórtam őket, és a kint hagyott tésztát egyenletesen belenyomkodtam a formákba. Sütőben 20 perc alatt  kisültek.

A pudingot elkészítettem, és hagytam kihűlni.

Az elősütött pitébe kanalaztam a puding nagyobb részét, ráhelyeztem az előzőleg előkészített szedret, nektarint. A mélyhűtőből kivettem a tésztát, és a gyümölcsökre reszeltem.
 Beraktam a sütőbe, és közepes hőfokon 40 percig sütöttem.

 A maradék pudinghoz hozzákevertem pár deka vajat, majd megtöltöttem a kosárkákat, és gyümölcsökkel kidíszítettem.








2016. augusztus 24., szerda

Málnás kuglóf

Hozzávalók:

  20 dkg liszt, 10 dkg kukoricaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor,
  15 dkg puha vaj,  2 dl joghurt, 7 dkg étcsokoládé- apróra aprítva, 25 dkg fagyasztott málna.

Elkészítése:

  Egy mélyebb tálba mértem a cukrot, a 4 tojást beleütöttem, és elkezdtem robotgéppel kikeverni,
hozzáöntöttem a puha vajat, és jól elkevertem. Egy másik tálba öntöttem a két fajta lisztet, sütőport, csokoládét, majd fakanállal a tojásos masszához kevertem. Végül a  joghurtot, és a fagyasztott málnát is belekevertem.

 Vajjal kikentem,  liszttel meghintettem egy közepes kuglóformát, beleöntöttem a masszát, és előmelegített  sütőben, közepes hőfokon  majd egy óra alatt kisütöttem.







2016. augusztus 23., kedd

Nektarinos túrótorta

Hozzávalók:

  az alaphoz egy 3 tojásból készült piskótakarika, 26 cm- s tortaformába sütve.

  a krémhez: 1 tasak Dr. Oetker túrós tortakrém, 25 dkg félzsíros túró, 300 ml tej, kb. 45 dkg nektarin.

Elkészítése:

  Először megsütöttem a tortalapot, megvártam míg kihűl. Kiszedtem a tortakarikából, a sütőpapírt leválasztottam az aljáról, és visszaraktam a tortaformába.

A tortakrémhez a túrós tortakrém alapport egy magas falú keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a tejet.
Konyhai mixerrel először alacsony, majd magas fokozaton kb. 3 perc alatt habosra kevertem.
Hozzákevertem villa segítségével az áttört túrót, majd óvatosan beleforgattam a feldarabolt nektarint.

A kész krémet egyenletesen eloszlattam a tortalapon.
2 órára hűtőszekrénybe helyeztem, majd a tortakarimát leválasztottam róla, és áthelyeztem egy tálra.
Nektarin szeletekkel díszítettem a tetejét.







2016. augusztus 22., hétfő

Banános kevert süti

Hozzávalók:

  17, 5 dkg liszt, 15 - 17 dkg kristálycukor / ízlés szerint/  17, 5 dkg puha vaj,  3 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 6 dkg tört dió, 3 dkg csokoládé dara, 3 dkg aprított aszalt sárgabarack, / vagy más aszalvány/, 3 -4 banán.

Elkészítése:

 Az egész tojásokat kikevertem a  kristálycukorral, a vajat is hozzákevertem. A 4 banánt villával összetörtem, és belekevertem a masszába.
 Beleöntöttem a liszttel elkevert sütőport, diót, csokoládédarát, sárgabarackot, és jól átkevertem.
Egy 20 x 30 cm -s tepsibe sütőpapírt raktam, és a masszát  belesimítottam.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 35 perc alatt kisült.






2016. augusztus 21., vasárnap

Sajttorta málnával - ribizlivel

Hozzávalók:

  30 dkg zabkeksz, kb. 5 dkg vaj, 25 dkg mascarpone, 25 dkg túró, 2  friss tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál eritrit,  kb. 10 - 10 dkg málna, szeder.

Elkészítése:

  A zabkekszet morzsásra  összetördeltem, a vajjal összemorzsoltam, és belenyomkodtam
 egy 24 cm- s  kapcsos tortaforma aljába.
 A túrót , a mascarponét, vaníliás cukrot, eritritet összekevertem, hozzáadtam a 2 tojássárgáját, és az előzőleg habbá vert tojáshabot.
 A kémet eloszlattam a kekszes alapon, és kiraktam a tetejét málnával, szederrel.
 Egy éjszakára beraktam a hűtőbe dermedni, másnap már jól szeletelhető lett.





2016. július 24., vasárnap

Csokoládés - baracklekváros kuglóf

Hozzávalók:

  6 dkg aszalt szilva, / vagy mazsola, aszalt áfonya, sárgabarack/ 1/3 dl rum, 16 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 7 tojás, 9 dkg kristálycukor, 19 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 7 dkg étcsokoládé apróra vágva.

a bevonáshoz: 4 - 10 dkg étcsokoládé attól függően mennyi csokoládéval szeretnénk bevonni, 2- 3 evőkanálnyi sárgabaracklekvár.

Elkészítése:

  Az aszalt szilvát meglocsoltam rummal, a kuglófformát kivajaztam, meghintettem liszttel.
A tojásokat kettéválasztottam a fehérjét tálba öntöttem, a sárgáját egy csészébe raktam.
A puha vajat kézi mixerrel habosra kevertem a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a sóval.
Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, és habosra kevertem.

A tojásfehérjét a kristálycukorral együtt kemény habbá vertem, majd a vajas masszához adtam, és óvatosan beleforgattam.
A lisztet összekevertem a sütőporral, finoman a masszához kevertem, majd hozzáadtam a 7 dkg apróra vágott étcsokoládét, és a lecsöpögtetett aszalt szilvát is.

A masszát az előkészített kuglófformába töltöttem, és 170 fokon kb 40 percig sütöttem.
A formában hagytam kihűlni.
Tálcára borítottam, és megkentem a felmelegített sárgabaracklekvárral.
Mikrohullámú sütőben megolvasztottam 4 dkg étcsokoládét kevés olajjal, és bevontam vele a kuglófot. Díszítésként még megszórtam színes tortadarával.

Forrás: Nők Lapja Konyha Desszert különszáma.








2016. július 23., szombat

Nutellás - málnás csokitorta

Hozzávalók:

  a tésztához: 22, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 6 tojás, 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg nutella, 5 dkg darált mandula, 13 dkg liszt, 10 dkg málna.
 Legközelebb ha elkészítem lecsökkentem az arányokat, kevesebb cukrot, csokit, nutellát fogok felhasználni.

  a krémhez: 12 dkg vaj, 9 dkg porcukor, 4 evőkanál nutella, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg étcsokoládé.
  Szintén kevesebb cukorral, nutellával készítem majd el, mert nagyon édes lett a krém.

 a tetejére: 5 dkg mogyoró apróra vágva, 5 dkg málna.

Elkészítése:

 A csokoládét gőz felett felolvasztottam, és hűlni hagytam.  A puha vajat a cukorral elkezdtem kikeverni, egyenként hozzáadtam a tojásokat, jól kikevertem, majd a nutellát, és a csokit is belekevertem. Végül a lisztet, és a mandulát is hozzáadtam.

Egy 26 cm -s tortaformát sütőpapírral kibéleltem, és beleöntöttem a masszát.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25 perc alatt megsütöttem.

Míg a torta hűlt elkészítettem a krémet. A csokoládét gőz felett felolvasztottam.
A puha vajat a porcukorral kikevertem hozzáadtam a nutellát, csokoládét, és végül a tejfölt kevertem bele. A hűtőbe tettem dermedni a krémet.

Mikor már megdermedt a krém, kb 1 óra múlva, kivettem a hűtőből.
A tortakarikát kettévágtam, az alsó lapot megkentem a krém 2/3 részével, ráhelyeztem a másik lapot. A  tetejére és az oldalára kentem a maradék krémet.
 A tetejét megszórtam darabolt mogyoróval, és kidíszítettem málnaszemekkel.

Forrás: NLC cafe








   

2016. július 21., csütörtök

Gyümölcskenyér málnával és ribizlivel

Hozzávalók:

 a tésztához: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 tojás, fél csomag sütőpor, 20 dkg liszt, 20 dkg málna, ribizli vegyesen.

a díszítéshez: 6 dkg étcsokoládé, málna, ribizli.

Elkészítése:

  Robotgéppel kihabosítottam a puha vajat a porcukorral, majd egyenként belekevertem a tojásokat.
  Hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet, végül a málnát, és a ribizlit.
  Óvatosan sima tésztává kevertem.
  Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöttem a masszát, és közepes hőfokon kb. 1 órát sütöttem.

 Hagytam kihűlni, majd bevontam olvasztott étcsokoládéval, ribizlivel, és  a málnával díszítettem.

Forrás: Nők Lapja Konyha 2016 júniusi száma.







2016. július 20., szerda

Málnás túros pite

Hozzávalók:

 25 dkg túró, 17, 5 dkg tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 csapott evőkanál búzadara, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teás kanál sütőpor, 2 tojás, 1 marék málna.

Elkészítése:

 A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét felvertem a cukorral, vaníliás cukorral.
 Egy nagyobb tálba tettem a túrót, hozzákevertem a 2 tojássárgáját, lisztet, sütőport, tejfölt, búzadarát.
 Végül óvatosan hozzáforgattam a tojáshabot.

 Sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-s tepsibe kanalaztam a masszát, a tetejére szórtam a málnát.
 / Ha van kisebb tepsink abba is megsüthetjük, akkor nem lesz annyira vékony a tészta./
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 35 percig sütöttem.

Forrás: Alapkonyha.