2016. március 31., csütörtök

Kedvenc szelet

Hozzávalók:

  a tésztához: 40 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg kristálycukor, 1 tojás,
                       1 kis doboz tejföl.

 a krémhez: 20 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 4 púpos evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál citromlé, rum aroma.

a tetejére: 3 evőkanál forró víz, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 3 dkg vaj.

Elkészítése:

  A lisztben elkevertem a sütőport, cukrot, elmorzsoltam benne a vajat, hozzáadtam a tojást, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak.
 A tésztát három egyenlő részre osztottam, / mérlegen lemértem őket/ egyenként kinyújtottam kb.
20 x 30 cm- s téglalappá, 3 mm vékonyra. Sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenként, előmelegített  sütőben, 180 fokon kb. 5- 6 perc alatt világosra kisütöttem a tésztalapokat. / Ha a szélek elkezdenek barnulni akkor már ki kell venni a sütőből./

A krémhez az 5 dl tejben elkevertem a cukrot, lisztet, és közepes lángon sűrű krémmé főztem.
A porcukrot jól kikevertem a puha vajjal, majd hozzáadtam a már kihűlt krémet, és krémesre kevertem össze őket.
Kettéválasztottam a krémet, az egyik felébe belekevertem a kakaóport, és egy kis rum aromát, a másikba pedig a citromlevet.

Az egyik lapot tálcára helyeztem, megkentem a kakaós krémmel, ráraktam a következő lapot, amit citromos krémmel kentem meg,  végül a harmadik lappal befedtem.

A mához egy kis lábosban összemelegítettem a hozzávalókat, és a sütemény tetejére kentem.
Éjszakára hideg helyre tettem, hogy a lapok átpuhuljanak. Másnap már könnyen lehet szeletelni, és másod, vagy harmadnap még finomabb is.

Forrás: http://gabicsek.blogspot.hu/2014/03/kedvenc-szelet.html





2016. március 30., szerda

Csokis - mandulás kalács

Hozzávalók:

  140 ml langyos víz, fél tasak élesztőpor, 33 dkg finomliszt, 4 dkg porcukor, 1 tojássárgája,
    csipet só, 1 kávéskanál mandula aroma, 3, 5 dkg puha vaj,.
 A töltéshez: 8 dkg étcsokoládé, nagyobb darabokra vágva.
 A kenéshez: 1 kisebb tojássárgája, 1 evőkanál tej.
 A tetejére: 1 dkg szeletelt mandula, porcukor.

Elkészítése:

  Az alapanyagokat előkészítettem, hagytam hogy szoba hőmérsékletűre melegedjenek.
Egy nagyobb tálba tettem a lisztet, a porcukrot, a sót, és belekevertem az élesztőport.

Egy közepes mérőkancsóba kimértem a langyos vizet, és hozzákevertem a tojássárgáját, és az aromát.
Ezt a keveréket a liszteshez öntöttem, összedolgoztam.
Amikor már kezdett összeállni hozzádagasztottam a vajat is, cipóvá formáltam, és
letakarva 1 órát kelesztettem.

Egy sütőlemezre sütőpappírt raktam.
Lisztezett felületre borítottam a megkelt tésztát, három részre vágtam.
Egyesével átgyúrtam, és kb. 30 cm- s hosszú rudakat sodortam belőlük.
Mindegyik rudat a tenyeremmel ellapítottam, majd egyenletesen elosztottam rajtuk a csokidarabkákat.
A tészta két szélét a csoki felett középen összecsippentettem, majd néhányszor átgörgetve újra egyenletes rudakká formáltam.
Egymás mellé fektettem őket, a tetejüket összenyomtam, és hármas fonással végigfontam.
A két végét röviden visszahajtottam alulra, elrejtve az illesztést.
Átemeltem a sütőpappírral fedett sütőlemezre, és konyharuhával letakarva 30 percet kelesztettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tojássárgáját kikevertem a tejjel, és a megkelt kalácsot egyenletesen lekentem a keverékkel, majd megszórtam mandulaszeletekkel.
A sütőben 30 perc alatt megsült, majd porcukorral meghintettem.

Forrás: Stahl magazin 2014 tavaszi száma.







2016. március 29., kedd

Lekváros csokis kuglóf

Hozzávalók:

  25 dkg süteményliszt, 1 tojássárgája, 1, 75 dl tej, csipet só, 5 dkg kristálycukor, 4 dkg  puha vaj,
   1 teáskanál vanília aroma, 1 teáskanál rum, fél tasak élesztőpor.
      baracklekvár, vagy amilyet szeretnénk + csokicsepp, 1 evőkanál kakaópor.

Elkészítése:

  A kimért  lisztet beleöntöttem egy  mélyebb tálba, a sót elkevertem benne, rá a cukor, élesztőpor.
  A  tejbe belekevertem a tojássárgáját, aromát, rumot, és ráöntöttem a lisztes keverékre.
  Elkezdtem összegyúrni, és a puha vajjal lágy tésztává gyúrtam össze.

Egy órát kelesztettem, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtottam.
 Megkentem baracklekvárral, megszórtam kakaóporral, és csokicseppekkel.
Egyenletesen feltekertem mint a bejglit.
Vajjal kikentem ,liszteztem egy nagyobb kuglófformát,  és belehelyeztem , a széleket próbáltam jól összedolgozni.
Letakarva majdnem másfél órát kelesztettem még.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 1 órát sütöttem, félidőtájt fóliával letakartam, nehogy megégjen a teteje.
 Porcukorral lehet díszíteni, ezt a nagyon finomra sikerült kuglófot.

Forrás: www.zsanuaria.blogspot.hu







2016. március 28., hétfő

Erdei gyümölcsös csokoládétorta

Hozzávalók:

  a fehér piskótához: 5 tojásfehérje, 5 evőkanál porcukor, 4 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál sütőpor.

a kakaós piskótához:  5 tojásfehérje, 5 evőkanál porcukor, 3 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor.

A gyümölcskrémhez:

 20 dkg  fagyasztott eper, 10 dkg  fagyasztott szeder, 10 dkg fagyasztott ribizli, 10 dkg fagyasztott meggy, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor.

A csokoládés ganache - hoz:

  30 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 2 dkg kristálycukor.

Elkészítése:

  Először a fehér piskótát kevertem be, az 5 tojásfehérjét a porcukorral mixerrel keményre felvertem, fakanállal belekevertem a lisztet, sütőport, étkezési keményítőt.

24 cm- s tortaformába sütőpapírt tettem, és beleöntöttem a masszát.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütöttem.

Összekevertem a kakaós piskótamasszát is, és megsütöttem.

A krémhez:

 A gyümölcsöket egy lábosban addig főztem amíg levet nem engedtek. Botmixerrel pürésítettem, majd egy kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítettem. Többször átkeverve kihűtöttem.

A vajat a porcukorral felhabosítottam, majd összekevertem a gyümölcspudinggal.
A piskótákat 2 - 2 lapba vágtam.

A ganache- hoz a tejszínt a cukorral forrásig melegítettem,  a darabokra tördelt csokoládét, belehelyeztem, és addig kevertem amíg a csokoládé teljesen felolvadt.

Az egyik kakaós piskótalapon eloszlattam a gyümölcskrém felét, ezt befedtem a fehér tésztalappal, rákentem a csokoládékrémet. Ismét kakaós piskótalap következett, rá a maradék gyümölcskrém,
 / vagyis nem az összes, mert maradt azért. Ez a mennyiség a csokikrémmel együtt kicsit sok.Legközelebb nagyobb, 26 cm-s tortaformába fogom sütni, 6 - 6 tojásfehérje felhasználásával./ végül a másik fehér tésztalappal befedtem, kentem rá csokoládékrémet, és az oldalát is bevontam vele. Színes tortadarával szórtam meg a tetejét díszítésként.

Forrás: www.suniskanal.blogspot.hu






   

2016. február 24., szerda

Kakaós zabkeksz

Hozzávalók:

   10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg zabpehely, 5 dkg darabolt dió, 10 dkg vaj, 8 dkg barna cukor,
      1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1 kávéskanál fahéj, 2 dkg kakaópor, 1 tojásfehérje.

Elkészítése:

 A száraz hozzávalókat egy tálba mértem, elmorzsoltam benne a vajat, a tojásfehérjét is  hozzáadva összegyúrtam. Fóliába csomagoltam, és fél órára a hűtőbe raktam.

 A hűtőből kivettem a masszát, és diónyi gombócokat formáltam belőle. Sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam őket, kissé lelapítottam a tetejüket, és előmelegített sütőben 180 fokon kb.
 15 perc alatt megsültek. A sütőből kivéve 5 percig hagyjuk hűlni.

Forrás: www.abroszra-valo.blogspot.hu






2016. február 23., kedd

Aszalt áfonyás túrótorta

Hozzávalók:

25 dkg félzsíros túró, 25 dkg mascarpone, 3 tojás, 12 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, csipet só, 10 dkg aszalt vörös áfonya.

Elkészítése:

  A mascarponét korábban kivettem a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen fel.
Egy 24 cm -s tortaforma  az aljába és köré sütőpapírt raktam.

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem a csipet sóval. A tojássárgáját a porcukorral, a 2 vaníliás cukorral a robotgéppel kikevertem.
Folyamatos keverés mellett előbb a túrót adtam hozzá, majd a mascarponét, végül pedig  alacsonyabb fokozaton a pudingport kevertem bele.

Fakanállal beleforgattam óvatosan a tojásfehérje habot, és az áfonya felét. / az áfonyát 10 percre vízbe áztathatjuk, hogy kissé puhuljon meg. /
 Az elkészült masszát a tortaformába öntöttem, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten  kb. 45 perc alatt megsütöttem. Akkor jó mikor a kést beleszúrva nem ragad rá a massza.
  A tetejére vaníliával kevert porcukrot lehet szitálni.


 





  

2016. február 22., hétfő

Epres morzsás pite

Hozzávalók:

a tésztához:  20 dkg finomliszt, 4 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 6 dkg vaj, 1 tojás, és annyi tejföl, hogy jól összeálljon a tészta.

a töltelékhez: 50 dkg eper,  / most természetesen mirelit/ 5 dkg kristálycukor, 5 dkg darált kekszmorzsa, 1 evőkanál eperlekvár.

Elkészítése:

  A tésztához a lisztet, porcukrot, sütőport, a puha vajat egy keverőtálba raktam, kissé elmorzsoltam, majd egy tojással, és a tejföllel sima tésztává gyúrtam. Hűtőbe raktam dermedni fél - egy órát.

A töltelékhez én most mélyhűtött epret használtam, szezonban lehet frissel készíteni.
 Az epret kiolvasztottam, daraboltam, majd egy keverőtálban jól összeforgattam a kristálycukorral, és a kekszmorzsával.

A 26 cm- s piteformámat vajjal kikentem, kissé kiliszteztem. A tészta kétharmadát lisztezett munkalapon körré nyújtottam, majd kibéleltem vele a piteformát.
Eperlekvárral megkentem, majd egyenletesen eloszlattam rajta a tölteléket. A maradék tésztát rácsipkedtem, de lehetne úgy is, hogy a maradék tésztát berakni a mélyhűtőbe, és mikor már megdermedt ráreszelni a töltelék tetejére.
 Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt megsütöttem.
 Tálaláskor porcukorral meg lehet szórni.







2016. február 14., vasárnap

Vörös bársony torta / Red Velvet /

Születésnapomra sütöttem ezt a finom tortát.

Hozzávalók:

  a piskótához: 30 dkg liszt, 1 dkg kakaópor, 2 tojás, 11, 5 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 g só, 1 evőkanál vanília eszencia, 250 ml író, / én író hiányában vettem egy 150 ml -s natúr joghurtot,és 100 ml -el kiegészítettem, / a  4 evőkanál ételfesték - piros, 5 g szódabikarbóna, 5 g ételecet, / 10 % /

A krémhez: 25 dkg mascarpone, 13 dkg porcukor, 4 dl habtejszín, 1 evőkanál vaníliaeszencia.

Elkészítése:

  A puha vajat kikevertem, hozzáadtam a porcukrot,  tovább keverve  egyenként a két tojást is belekevertem.

A vízzel hígított joghurtban elkevertem az ételfestéket, majd ezt is a vajas masszához kevertem.
Hozzáadtam a liszttel elkevert kakaóport, és csomómentesre kevertem.
A szódabikarbónát az az ecettel egy kis tálkában összekevertem, majd ezt is a masszához adtam.

A tésztát mérleg segítségével 3 részre osztottam, külön kis tálkákba.
Sütőpapírt helyeztem egy 24 cm-s tortaformába, és sorban megsütöttem a lapokat.
170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt sült meg egy lap. Hagytam kihűlni a lapokat.

Addig is elkészítettem a krémet.
A szoba hőmérsékletű mascarponét kikevertem a porcukorral, vaníliaeszenciával.
A jól lehűtött tejszínt kemény habbá felvertem, majd több részletben a mascarponés krémhez kevertem.

Az egyik tortalapot a tortatálra helyeztem, és egy rész krémet kentem rá, a következő tortalap következett - krém, végül a harmadik lapot is krémmel vontam be.  A torta oldalára is kentem a krémből.
 Díszítésként tortamorzsával hintettem meg a tetejét, és az oldalát.  / Korábban az egyik púpos tortalap tetejét kissé levágtam, összemorzsoltam, és a tetejét, oldalát megszórtam vele. /
Pár órára a hűtőbe raktam dermedni, utána szépen lehetett szeletelni.

Forrás: Apróséf.













2016. február 12., péntek

Kekszes - meggyes lúdláb

Hozzávalók.

 a kakaós piskótához: 5 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 4  púposabb evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kakaópor.

 a krémhez: 15 dkg darált háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 15 dkg  puha vaj, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg meggy, 1 evőkanál rumaroma.

  Csokoládé bevonathoz: 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál olaj.

Elkészítése:

  A piskótához : az 5 tojást kettéválasztottam, a fehérjét keményre felvertem. A sárgáját a cukorral elkevertem, hozzáadtam a lisztet, kakaóport, és a felvert tojáshabot.
Sütőpapírral borított 20 x 30 cm-s tepsibe öntöttem a masszát, és közepes hőfokon 25 perc alatt megsütöttem.

A krémhez : a pudingport felfőztem a tejben, és hagytam hűlni. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kikevertem. Hozzákevertem a már langyosra hűlt pudingot, a darált kekszet, és a meggyet./ mirelit meggyet használtam/

A kihűlt piskótalapra rákentem a krémet. A csokoládét felolvasztottam az olajjal, és a krém tetejére kentem. Villával csíkokat húztam bele díszítésnek.

Ötlet: Receptneked.hu








2016. február 11., csütörtök

Epres csokikocka

Hozzávalók:

  8 dkg étcsokoládé, 7, 5 dkg kókuszzsír, 5 ,5 dkg eritrit, 3 tojás, 5 dkg darált mogyoró, / vagy dió /
    2 evőkanál kakaópor, 1 marék eper.

 A tetejére lehet csurgatni 2 dkg étcsokoládét.

Elkészítése:

  A csokit, kókuszzsírt egy kis lábosban összeolvasztottam. Az egész tojásokat kihabosítottam az eritrittel, hozzáöntöttem a csokikeveréket, végül belekevertem a kakaóport, és a darált mogyorót, illetve az epret. / A fagyasztóból kivett félig olvadt epret használtam hozzá /

Sütőpapírral kibélelt 20 x 25 cm-s sütőformába öntöttem a masszát, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15 percig sütöttem.

Forrás: www.szofika-a-konyhaban.blogspot.hu


 


2016. február 10., szerda

Ropogós mézes gyömbéres keksz - tojás nélkül paleo, vegán.

Hozzávalók:

  6 dkg kókuszzsír, 6 dkg méz, 6 dkg erythritol, ,  1 evőkanál citromlé, vagy narancslé, fél teáskanál őrölt gyömbér, fél teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg, 10 dkg darált dió, 10 dkg darált szezámmag, 12 dkg nyílgyökérpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál gluténmentes sütőpor, 1/4 teáskanál só, esetleg 1- 2 kanál víz ha nem állna össze a massza,  plusz pár kanál eryrhritol a forgatáshoz.

Elkészítése:

 A mézet, olajat, az édesítőt, a citromlevet, a fűszereket egy tálban összekevertem.
 A száraz hozzávalókat egy másik tálban összevegyítettem, és a nedves hozzávalókat beleöntöttem.    
    5 percet állni hagytam, majd kis diónyi gombócokat formáztam belőle, és beleforgattam őket az édesítőbe.
Sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam a golyókat, majd a tetejüket lelapítottam.
Előmelegített sütőben kb. 160 fokon 10 percig sütöttem. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin, melegen kissé törékeny.
Mikor már kihűlt,  a fele mennyiségű keksznek az aljára  kókuszolajjal olvasztott étcsokoládét kentem.



Forrás: www.trollakonyhamban.blogspot.hu
     




2016. február 9., kedd

Forgácsfánk

Hozzávalók:

   25 dkg liszt, 5 dkg vaj, / vagy kókuszzsír, /3 tojássárgája,  kb.1, 5 dl tejföl,  csipet só, 2 dkg porcukor, 1 teáskanál rum.

Sütéshez: étolaj.
Díszítéshez:porcukor.

Elkészítése:

   A lisztet egy tálban a vajjal, sóval, porcukorral, rummal elmorzsoltam, hozzáadtam a tejfölt, és a 3 tojássárgáját. Hólyagosra dagasztottam a tésztát, fóliába becsomagoltam, és 15 percre beraktam a hűtőbe.

 A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtottam, majd négyszögekre vágtam.
 Középen hosszanti bemetszést ejtettem, és az egyik sarkát áthúztam rajta.

 Mindegyiket megformáztam, majd forró olajban, kis adagokba, egyszer fordítva aranybarnára sütöttem ki a fánkokat.
 A kisült fánkokat papírtörlővel borított tálcára szedegettem ki, és még forrón meghintettem őket porcukorral.

A kész forgácsfánkokat házi készítésű baracklekvárral tálaltam.

Forrás: Apróséf.