2016. március 31., csütörtök

Kedvenc szelet

Hozzávalók:

  a tésztához: 40 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg kristálycukor, 1 tojás,
                       1 kis doboz tejföl.

 a krémhez: 20 dkg puha vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 4 púpos evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál citromlé, rum aroma.

a tetejére: 3 evőkanál forró víz, 3 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 3 dkg vaj.

Elkészítése:

  A lisztben elkevertem a sütőport, cukrot, elmorzsoltam benne a vajat, hozzáadtam a tojást, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjak.
 A tésztát három egyenlő részre osztottam, / mérlegen lemértem őket/ egyenként kinyújtottam kb.
20 x 30 cm- s téglalappá, 3 mm vékonyra. Sütőpapírral fedett sütőlemezen egyenként, előmelegített  sütőben, 180 fokon kb. 5- 6 perc alatt világosra kisütöttem a tésztalapokat. / Ha a szélek elkezdenek barnulni akkor már ki kell venni a sütőből./

A krémhez az 5 dl tejben elkevertem a cukrot, lisztet, és közepes lángon sűrű krémmé főztem.
A porcukrot jól kikevertem a puha vajjal, majd hozzáadtam a már kihűlt krémet, és krémesre kevertem össze őket.
Kettéválasztottam a krémet, az egyik felébe belekevertem a kakaóport, és egy kis rum aromát, a másikba pedig a citromlevet.

Az egyik lapot tálcára helyeztem, megkentem a kakaós krémmel, ráraktam a következő lapot, amit citromos krémmel kentem meg,  végül a harmadik lappal befedtem.

A mához egy kis lábosban összemelegítettem a hozzávalókat, és a sütemény tetejére kentem.
Éjszakára hideg helyre tettem, hogy a lapok átpuhuljanak. Másnap már könnyen lehet szeletelni, és másod, vagy harmadnap még finomabb is.

Forrás: http://gabicsek.blogspot.hu/2014/03/kedvenc-szelet.html





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése