2022. január 30., vasárnap

Túrós - pudingos rácsos pite /Dia Wellness módra is/

 Hozzávalók:

a tésztához: 25 dkg sima liszt, vagy / Dia Wellness sütőliszt/ 12 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 sütőpor,  5 dkg kristálycukor, vagy / 1 dkg Dia Wellness négyszeres édesítő/ tej kb. 30 ml annyi amennyit a tészta felvesz. 

a pudingos töltelékhez: 1 vaníliás pudingport, 5 dkg kristálycukorral vagy / 2, 5 dkg Dia Wellness négyszeres édesítővel/ 3, 5 dl tejben sűrű pudinggá főzöm. Hagyom langyosra hűlni.

a túrós töltelékhez: fél kg túró, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg porcukor, vagy/ 2, 5 dkg Dia Wellness négyszeres édesítő/

A maradék 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem, és a túró töltelékbe óvatosan belekevertem.

A tésztát 2/3 és 1/3 arányban ketté vettem. A nagyobb tésztát kinyújtottam, és egy 30 x 20 cm-s sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. /Pont csak egy lapot kell beletenni, az oldalakra már nem kell./

Először a túrós tölteléket kanalaztam rá, majd a pudingot simítottam el rajta.

Végül a maradék tésztából rudakat sodortam, és berácsoztam vele a süti tetejét.

Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 40- 45 perc alatt kisült. Rá kell nézni, és fóliával le kell takarni ha a rácsok el kezdenek barnulni. Porcukorral lehet díszíteni a tetejét.

Forrás: Szabados Ágnes receptje nyomán.





2022. január 23., vasárnap

Diós- meggylekváros kosárkák Dia Wellness módra

 Hozzávalók:

a tésztához: 12, 5 dkg vaj, 25 dkg DW 50 -s liszt, 2 tojássárgája, 7,5 dkg porcukor helyettesítő, fél kávéskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál tej.

a közepébe: cukormentes meggylekvár.

a diós habhoz: 7, 5 dkg darált dió, 7, 5 dkg DW porcukor helyettesítő, 2 tojásfehérje.

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrtam, 1 órát hűtőben pihentetem.

A diós habhoz a 2 tojásfehérjét kemény habbá vertem a porcukorral, majd belekevertem a darált diót.

A tésztát kis kosárka formákba nyomkodtam / vagyis 24 db - ot, a maradék tésztát 3 nagyobb formába nyomkodtam/  A kosárkák aljába saját eltevésű cukormentes meggylekvárt tettem, majd a diós habot  rá adagoltam a tetejükre. 180 fokra előmelegített sütőben 20- 25 percig sütöttem. Mikor már kihűlt óvatosan ki szedtem a formákból.

Forrás: Tóth Miklósné receptje nyomán.







2022. január 22., szombat

Banánkenyér Dia Wellness módra

 Hozzávalók:

3 db érett banán, 3 dkg Dia Wellness négyszeres édesítő, 1 teáskanál Dw vaníliás cukorhelyettesítő, 8 dkg olvasztott vaj, 2 db tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 2 evőkanál durvára vágott dió, 2 evőkanál DW csokicsepp / én most cukormentes reszelt étcsokoládét adtam hozzá/ 19 dkg sütőliszt / most én 14 dkg  DW sütőlisztet, 3 dkg DW zéró lisztet, 2 dkg lenmag pelyhet használtam/

Elkészítése:

A két tojást mixerrel  kikevertem a puha vajjal, édesítővel, a vaníliás cukorhelyettesítővel. Hozzáadtam a villával összetört banánokat, és a többi hozzávalóval együtt jól átkevertem

Egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntöttem a masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben 55- 60 percig sütöttem.

Forrás: Bugyi Sándorné Vali receptje nyomán.




2021. december 11., szombat

Mézeskalács kuglóf

 Hozzávalók:

a tésztához: 17, 5 dkg puha vaj, 15 dkg barna cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 db tojás, 17, 5 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 3 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék. 

a mázhoz: 5 dkg porcukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj.

Elkészítése:

 A vajat habosra kevertem a barna és a vaníliás cukorral, majd egymás után hozzákevertem a tojásokat is.

A lisztet átszitáltam, elvegyítettem a sütőporral, a sóval és a mézes fűszerkeverékkel, majd beleforgattam a vajas masszába.

A masszát egy kivajazott, lisztezett kuglófformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 - 45 perc alatt készre sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem hogy át sült -e, majd rácsra téve hagytam kihűlni.

A mázhoz simára kevertem a porcukrot a fahéjjal, és egy kevés meleg vízzel.

A formából kifordított kihűlt kuglóf tetejére csorgattam, és hagytam megszáradni.

Forrás: Mindmegette.hu karácsonyi újságjából.






2021. október 4., hétfő

Meggyes pite DW

 Hozzávalók:

a tésztához: 8 dkg Dia Wellness CH minusz liszt, 14 dkg DW - 50 lisztkeverék, 6 dkg DW sütőliszt, 

6 g búzasikér, pici só, 3/4 tasak sütőpor, 14 dkg vaj, 3 dkg DW 1: 4 cukorhelyettesítő, 10 dkg tejföl, 

2 tojássárgája, kis reszelt citromhéj. 

a töltelékhez: 50 dkg meggy, 1, 5 dkg DW 1: 4 cukorhelyettesítő, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 2 dkg DW főzős vaníliás pudingpor, 1, 5 dkg tönkölydara, tojás a kenéshez.

Elkészítése: 

 A liszteket, a sót, az édesítőt, a sütőport egy mélyebb tálban összekevertem, a vajat apró kockákra vágtam, és belemorzsoltam. Hozzágyúrtam a két tojássárgája tejföl keveréket, reszelt citromhéjat.

Fóliába betekertem, és a hűtőbe tettem dermedni.

A meggyet /most persze fagyasztottat/ egy közepes lábosba tettem, és elkezdtem melegíteni az édesítővel, fahéjjal. Mikor már levet engedett lehúztam a tűzről, és belekevertem a pudingport, tönkölydarát. Picit visszatettem, míg jól össze nem sűrűsödött.

A hűtőből kivett tészta kétharmadát kinyújtottam, és egy kivajazott, lisztezett 24 cm-s piteformába helyeztem. A tölteléket bele öntöttem, és a maradék tésztát ráreszeltem. / Könnyebb ha előtte még szét választjuk a tésztát, és mélyhűtőbe rakjuk./ Tojással megkentem a tetejét, és 180 fokra  előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.

Forrás: Dia Wellness.com oldaláról Mónika receptje.








2021. augusztus 8., vasárnap

Linzerkosár szederrel

 Hozzávalók:

  a tésztához: 35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj.

a töltelékhez: 15 dkg szeder, 2 dl natúr görög joghurt, 2 evőkanál porcukor, 1 dl tejszín, 1 dk étkezési zselatin.

Elkészítése: 

 A tésztához a lisztet összekevertem a porcukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, és a vajjal összemorzsoltam. hozzáadtam a tojást, tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, és cipóvá gyúrtam. 

Fóliába csomagolva fél órára beraktam a hűtőbe, majd a tésztából kis gombócókat csipkedtem ki, és a kosárka formákba belenyomkodtam.

Előmelegített 180 fokos sütőben 10 perc alatt világosra sültek.

Miután kihűltek kiborítottam őket a formákból.

A töltelékhez a szedret villával összetörtem, és a cukrot hozzáadva  elkevertem a joghurtban.

A tejszínt kemény habbá vertem, és a krémhez forgattam. A zselatint kis vízben feloldottam, és a mikróban fel melegítettem, majd a krémhez adtam, és  egy órára beraktam a hűtőbe dermedni.

A megdermedt krémet a kosárkákba töltöttem, és még tetszés szerinti szederrel kidíszítettem a tetejét.  






2021. július 28., szerda

Diós ribizlizselés kocka

 Hozzávalók: 

a tésztához:  25 dkg liszt, vagy / 15 dkg DW zéró6 liszt, 10 dkg DW sütőliszt,/ fél teáskanál szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg kristálycukor, vagy  / 2 dkg DW négyszeres édesítő/ 10 dkg vaj, 2 tojássárgája.

a töltelékhez: 20 dkg ribizlizselé, vagy meggylekvár.

a habhoz: 2 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, vagy /3 dkg DW négyszeres édesítő/ 20 dkg darált dió.

Elkészítése:

 A tésztához a lisztbe kevertem a szódabikarbónát, hozzáadtam a cukrot, a reszelt citrom héját.

A vajjal és a 2 tojássárgájával alaposan összegyúrtam.

Mikor a tészta összeállt, lisztezett felületen kinyújtottam és egy 20 x 30 cm-s sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, kézzel még segítettem formára igazítani.

Előmelegített 180 fokos sütőbe toltam, és 15 perc alatt elősütöttem.

Amikor kész lett kivettem a sütőből, és megkentem ribizlizselével.

A habhoz a tojásfehérjéket elkezdtem felverni, majd hozzáadtam a cukrot, és kemény habbá vertem.

Óvatosan hozzáforgattam a darált diót, és a ribizlizselére simítottam.

Visszatettem a sütőbe és további 10 -12 percig sütöttem. / Mikor már kicsit elkezd barnulni kész/

Forrás: Blikk receptek : Fajcsák Sándorné Judit receptje.




 

2021. július 26., hétfő

Túrós málnás pite

 Hozzávalók:

a tésztához: 12, 5 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás.

a töltelékhez: 5 dkg vaj, 25 dkg krémes túró, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag vanília ízű pudingpor, 10 dkg málna.

Elkészítése:

 A lisztet, a kakaót, és a sütőport egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a cukrokat a vajat, a tojást, és gyorsan összedolgoztam. Cipóvá formáltam, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe raktam.

A töltelékhez a túrót jól áttörtem a cukorral, hozzáadtam a tojást, a pudingport, és a puha  vajat. 

Habverővel krémesre kevertem. 

A tésztát kivettem a hűtőből, a kétharmadát akkora körlappá nyújtottam hogy ki tudjam vele bélelni a formát, és az oldalára is jusson egy kevés. A maradék tésztát vissza raktam a hűtőbe.

Egy 24 cm-s piteformát sütőpapírral kibéleltem, és a tölteléket belesimítottam. Rászórtam a málnát, kissé belenyomkodtam. A maradék tésztát ráreszeltem a tetejére.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült.

Forrás: Blikk Nők Konyha





2021. július 13., kedd

Sajtkrémes rúd

 Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg sajtkrém, 2 tojássárgája, 2 teáskanál só.

A tetejére: 1 tojás, 1 kávéskanál füszerpaprika, pici só, 10 dkg reszelt trappista sajt.

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sót, majd a puha margarinnal összemorzsoltam.

Hozzáadtam a tojások sárgáját, a sajtkrémet, és én még tettem bele egy kis tejfölt is hogy rugalmas tésztát kapjak.

Jól összegyúrtam, lisztezett felületen fél cm vastagságura kinyújtottam, derelyevágóval tetszés szerinti rudakat vágtam ki belőle.

Az egész tojáshoz adtam egy kis fűszerpaprikát, pici sót, és villával felvertem.

Sütőpappírral bélelt tepsire rakosgattam a rudakat , és az előzőleg elkészített felvert tojással lekentem, majd reszelt sajttal szórtam meg őket.

200 fokra előmelegített sütőben az első tepsi kb 10 - 15 perc alatt kisült. / Addig kell sütni míg szép arany színű nem lesz./

Forrás: Cookpad : Törzsök Éva receptje









2021. július 4., vasárnap

Tökmagos pogácsa

 Hozzávalók:

 30 dkg DW 50 -s liszt, 2, 5 dkg élesztő, pici eritrit, 1 teáskanál só, kb. 1, 5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj. A tetejére : 1 tojás.

Elkészítés: 

Az élesztőt pici eritrittel a  langyos tejben felfuttattam, és a többi hozzávalóval összegyúrtam.

Egy órát kelesztettem, kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket.

A felvert tojással lekentem, és kömény maggal szórtam meg a pogácsákat.

 Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép barnára sültek.

Forrás: Törőcsikné Kadenczki Anikó receptje alapján







2021. május 24., hétfő

Macskaszem

 Hozzávalók: 

  a tésztához: 30 dkg liszt, vagy /20 dkg búza fehér liszt 10 dkg DW Zéró liszt, most evvel készítettem/

  15 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, csipet só, 1 evőkanál porcukor, vagy / 1lapos evőkanál  evőkanál DW porcukorhelyettesítő/ 4 tojássárgája, 1 dkg élesztő.

A tészta lapok megkenéséhez pár evőkanál meggylekvár.

a töltelékhez: 50 dkg magozott meggy, 1 evőkanál kristálycukor, vagy / 1 lapos evőkanál DW porcukorhelyettesítő, 1 kávéskanál fahéj.

a diós habhoz: 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, vagy / 15 dkg DW porcukorhelyettesítő/ 

4 tojásfehérje, 1 evőkanál vaníliás cukor.

a tetejére kb. 2 evőkanál tejföl.

Elkészítése:

A porcukrot kikevertem a 4 tojássárgájával, majd a többi hozzávalóval jól összedolgoztam.

Három részre osztottam, és egymás után  egyenként kinyújtottam. 

Az első tésztalapot vékonyan megkentem lekvárral, és a két szélét kiraktam meggy szemekkel.

Óvatosan behajtogattam a két szélét, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.

A további két tésztalapot is kinyújtottam, a  meggy szemekkel kiraktam a két szélüket, és tepsire helyeztem őket.

A tojások fehérjét kemény habbá vertem, belekevertem a cukros diót, és a vaníliás cukrot.

Egyenletesen megtöltöttem  vele mindhárom tészta közepet.

Végül tejföllel megkentem a tésztákat. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsült.








2021. május 8., szombat

Gesztenyepürés kuglóf

 Hozzávalók:

 25 dkg liszt, 30 dkg gesztenyepüré, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj olvasztva, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál rum aroma, 1 csipet só, 1, 5 dl tej, 10- 15 dkg szeder.

Elkészítése:

 A 3 tojássárgáját kikevertem a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá vertem.

A liszttel elkevert sót, sütőport, vajat, tejet kisebb részletekben a tojássárgás részhez kevertem, majd a gesztenyepürét is hozzáadva a robotgéppel jól összekevertem. Végül beleforgattam a szedret, és a tojáshabot.

Kivajazott, lisztezett közepes kuglóf formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsült.

Forrás: Cookpad - Bettina receptje alapján.







2021. május 2., vasárnap

Mogyoróvajas kuglóf

 Hozzávalók: 

  3 tojás, 20 dkg kristálycukor, 3 evőkanál mogyoróvaj, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 1 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg csoki csepp, vagy darabolt étcsokoládé.

Elkészítése:

 A tojásokat elkevertem a cukorral, a mogyoróvajjal, majd a puha vajjal.

Pár perc után belekevertem a lisztet, sütőport, végül a tejet 3 részletben kevertem hozzá.

Mikor már sima elegyet kaptam belekevertem a csoki cseppeket is.

A masszát egy vajjal kikent liszttel megszórt közepes kuglóf formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöttem. / nem árt tűpróbát végezni, hogy biztosak legyünk benne hogy átsült./

Forrás:http://gerdisuti.blogspot.com/search?q=Mogyor%C3%B3vajas+kugl%C3%B3f