2018. március 21., szerda

Meggyes pite


Hozzávalók:

 a tésztához: 30 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor,   12, 5 dkg vaj, 1 tojás, 7 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, kb. 1 dl tejföl.

a töltelékhez:

  50 dkg meggy,  / most fagyasztott de lehet meggybefőtt is /1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl meggylé, 5 dkg kristálycukor / ha meggybefőttet használunk nem kell még cukrot  is hozzáadni./

a tetejére: 1 tojás felverve.

Elkészítése:

  A lisztet, cukrot, sütőport, vaníliás cukrot összekevertem. Elmorzsoltam benne a vajat, hozzáadtam a tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen kezelhető, nyújtható tésztát kaptam.

A tésztát kettévettem, és kinyújtottam az egyik felét, egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe helyeztem.
A  több mint félig kiolvadt meggyről leöntöttem a levét, és kipótoltam hogy a 3 dl meg legyen.
A pudingport pici meggylével simára kevertem, egy lábosba öntöttem, majd hozzáadtam a többi meggylevet is, és közepes lángon kevergetve megfőztem. Levettem a lángról, belekevertem a meggyet, és kicsit hagytam hűlni.

 A már langyosra hűlt masszát beleöntöttem a tepsibe, a másik kinyújtott tészta lappal befedtem.
 Villával kissé megszurkáltam a tetejét, a felvert tojással megkentem, és 220 fokra előmelegített sütőben 28 - 30 perc alatt készre sütöttem.

Hagytam hogy langyosra hűljön, szeleteltem és megszórtam porcukorral. /de legjobb ha megvárjuk amíg kihűl, úgy jobban szeletelhető./

Forrás: http://gabicsek.blogspot.hu/2018/02/nagyi-meggyese-avagy-pudingos-meggyes.html







2018. március 20., kedd

Citromtorta

Anyósom születésnapjára készítettem el ezt a finom tortát.

Hozzávalók:
  a piskótalaphoz: 5 tojás, 10 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg kristálycukor, csipet só.

  a krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 15 dkg  puha vaj, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg porcukor, 1 citrom leve. / aki citromosabban szeretné tehet bele 2 citrom levét is/

  a tetejére: 2 dl tejszín, 1 zacskó habfixáló, 1 evőkanál porcukor.

Elkészítése:

   A  tortalapot megsütöttem egy 24 cm-s tortaformába, és hagytam kihűlni.
   A krémhez a tejet egy lábosba öntöttem, belekevertem a pudingport, kristálycukrot, és felfőztem.
   Hideg helyre tettem hűlni.
   A puha vajat kikevertem a porcukorral, majd hozzáadtam a kihűtött pudingot, citromlével ízesítettem, és jól átkevertem.

A piskótalapot három felé vágtam, megkentem a krém harmadával, rá a másik lap, krém, majd rátettem a tetejét, és a maradék krémet a tetejére és az oldalára kentem.
Beraktam a hűtőbe dermedni.
Tálalás előtt a tejszínt keményre felvertem a cukorral, habfixálóval.
A torta tetejére kis habrózsákat nyomtam, és kis citromszeletekkel kidíszítettem.










2018. március 19., hétfő

Datolyás aprósüti

Hozzávalók:

  a tésztához: 8 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 17, 5 dkg finomliszt, 1 tojás, csipet só.
  a töltelékhez: 25 dkg mag nélkül mért datolya, fél narancs leve, fél kávéskanál fahéj.
  a tetejére: fél teáskanál méz, fél kávéskanál fahéj, pici víz.

Elkészítése: a töltelékhez a datolyát egy tálba tettem, meglocsoltam narancslével, és 30 percet pihentettem. Ezután késes aprítógépben a fahéjjal krémesre daráltam.

A tésztához a vajat a cukorral habosra kikevertem, hozzáadtam a tojást tovább kevertem, és végül beledolgoztam a lisztet.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra  kinyújtottam,
A téglalapok közepén, hosszában elosztottam a tölteléket, majd a tésztát ráhajtva hengert formáltam belőle. Éles késsel 2- 3 cm-s darabokra vágtam fel. melyeket sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam. / Épp annyi mennyiség lett, hogy ráfért a tepsire./
A tetejüket lekentem a méz, fahéj, víz keverékével.
 175 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsült.

Forrás: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/search/label/narancs?updated-max=2016-03-14T08:39:00%2B01:00&max-results=20&start=5&by-date=false


2018. március 18., vasárnap

Töltött kuglóf

Hozzávalók:

  a tésztához: 12, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12, 5 dkg búzaliszt, 5 dkg kristálycukor, 7, 5 dkg vaj, csipet só, 1 tojás, 1 dl tej, 1, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 evőkanál kakaópor.

 a töltelékbe: 12, 5 dkg gesztenyepüré, 3 dkg csokipasztilla.

a bevonáshoz : 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 5 dkg darált dió.

Elkészítése:

  A tejet pici cukorral meglangyosítottam, majd hozzáadtam az élesztőt, és felfuttattam.
  Összekevertem a liszteket a cukorral, a sóval,  a vaníliával, az élesztős tejjel, és a  tojással.
  Amikor már simává gyúrtam hozzáöntöttem az olvasztott vajat, majd tovább dagasztottam.

 Kettéosztottam, az egyik felébe belekevertem a kakaóport, majd tovább dagasztottam.
 Letakarva 1 órát kelesztettem.

 Szilvás gombóc méretű golyókat formáltam a fehér tésztából, majd egy kis diónyi gesztenyemasszát tettem a közepükbe. A kakaósok közepébe  csokipasztillát raktam.

 Kivajaztam, kiliszteztem egy közepes kuglófformát, és felváltva belehelyeztem a golyókat.
 Letakarva 20 percet pihentettem, majd előmelegített sütőben  160 fokon 30 percig sütöttem.

 Én most csak porcukorral szórtam meg, de eredetileg csokoládéval kell leönteni, és darált dióval díszíteni. Persze lehet dupla adaggal is készíteni ha szeretnénk.

Forrás: Cookpad - Vera Csuhaj receptje.






2018. február 26., hétfő

Tejszínes epres torta

Hozzávalók:

 a tortalaphoz: 4 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg finomliszt, 8 g sütőpor, csipet só 2 evőkanál víz.

  a krémhez: 450 ml tej, másfél csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor, 200 ml habtejszín, 1 tasak habfixáló, 30 dkg eper / most fagyasztottat használtam/.
a díszítéshez : 2 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló,  csokidara  és még kb 10 dkg eper.

Elkészítése:

  A tortalaphoz a piskóta tésztát elkészítettem, és egy 24 cm-s sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem.180 fokos sütőben 20 - 30 perc alatt kisült.

Az epret kiolvasztottam. A tejben elkevertem a cukrot, hozzáadtam a pudingport majd készre főztem, és hagytam kihűlni. Mikor már félig kihűlt belekevertem a kiolvadt epret.
A krémhez való habtejszínt habfixáló hozzáadásával kemény habbá vertem.
Hozzáadtam a kihűlt átkevert pudingot, és óvatosan összeforgattam.

A piskótát három részre vágtam. A krémet megfeleztem, és még kb 4 evőkanállal  elvettem belőle, hogy maradjon a torta tetejére is.
 Az alsó lapra kentem a krém felét, rá a másik piskótalap, újra krém.
A tetejére tettem  az utolsó piskótalapot, és a maradék krémet rásimítottam.
Pár órát a hűtőbe raktam dermedni, de lehet egész éjszakára is a hűtőben hűlni hagyni.

Fogyasztás előtt a 2 dl tejszínt keményre felvertem a habfixálóval, és a torta tetejére kis habrózsákat nyomtam.
Díszítésként még a  10 dkg epret félig kiolvasztottam, és a tortára helyeztem, végül tortadarával is megszórtam.

Ötlet: Cookpad - Alajuli receptjét variáltam át.










2018. február 25., vasárnap

Mézes csokis keksz

Hozzávalók:

  23 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 5 dkg csokichips, 6 dkg aprított mogyoró, 10 dkg nádcukor,  1 evőkanál méz, 12 dkg vaj, 1 nagyobb tojás,

Elkészítése:

  A  puha vajat a cukorral kézi robotgéppel kihabosítottam,  hozzáadtam a tojást,  a mézet is, majd  jól kikevertem.
Egy másik tálba összekevertem a lisztet, sütőport, sót, mogyorót, csokichipset.
A tojásos keverékbe belevegyítettem a száraz hozzávalókat, átkevertem, majd 5 percre a hűtőbe raktam dermedni.

A masszából kis diónyi golyókat formáztam, és egy sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam 20 db-t, egymástól kellő távolságra.
Lisztbe mártott villával lenyomkodtam a tetejüket, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt kisült az első adag. Másodszorra 16 db sült ki.

Forrás: Maimoni.cafeblog.hu




2018. február 24., szombat

Szilvás pite

Hozzávalók:

  a tésztához. 22 dkg finomliszt, 12 dkg vaj, 1 közepes tojás, fél zacskó sütőpor, 7 dkg kristálycukor, csipet só.

  a töltelékhez: 40 dkg szilva/ most fagyasztott/ 2 evőkanál nádcukor, fél teáskanál fahéj, 4 evőkanál kekszmorzsa.

Elkészítése:

  A szilvát félig kiolvasztottam, a cukorral, fahéjjal forrásig felmelegítettem, majd  hűlni hagytam.

A tésztához elmorzsoltam a sütőporos lisztben a vajat, hozzáadtam a tojást, a cukrot, és alaposan összegyúrtam.
A tészta 2/3 részét lisztezett felületen kinyújtottam, és sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe helyeztem. Megszórtam a kekszmorzsával, és a szilvatölteléket beleöntöttem.
A maradék tésztából vékony  rudakat sodortam, és berácsoztam vele a süti tetejét.
Én még 3- 4 evőkanál mogyorót szórtam a tetejére. / Az eredeti receptben nincs benne vagyis lehet mogyoró nélkül is készíteni/
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt kisült. Porcukorral díszítettem.

Forrás: Cookpad - Alajuli receptje




2018. február 23., péntek

Almás pite

Hozzávalók:

a tésztához:  45 dkg omlós tészta süteményliszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 1 teáskanál rumaroma, és 1- 2 evőkanálnyi  tejföl.

a töltelékhez:  1 kg reszelt alma, / de szerintem 1, 5 - 2 kg  is ráfér ki mennyire vastag almatölteléket szeretne./ 1 teáskanál fahéj, 2 evőkanál nádcukor, vagy kristálycukor.
a tésztára: 1-2 evőkanál baracklekvár, 3 - 4 evőkanál darált keksz.
a tetejére: 1 tojássárgája.

Elkészítése:

  Az almát előkészítettem, vagyis nagy lyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a fahéjat, cukrot, és hagytam állni, aki szereti tehet hozzá mazsolát is.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam annyi tejföllel hogy jól összeálljon a tészta.  Lisztezett felületen még átdolgoztam, gombóccá gyúrtam, majd két felé vettem egy kisebb, és egy nagyobb részre.

A nagyobb gombócot kinyújtottam, és egy sütőpapírral fedett sütőlemezre raktam, az alját villával megszurkáltam, és kb. 10 percre az előmelegített sütőbe raktam vagyis elősütöttem.

Kivettem a sütőből, baracklekvárral megkentem, darált kekszet szórtam a tetejére.
A levétől kicsavart almát ráterítettem, majd újra megszórtam darált keksszel.
Ezután a kisebb tésztagombócot kinyújtottam, és befedtem vele az almatölteléket.
Megkentem a tészta tetejét a felvert tojássárgájával, és még villával is megszurkáltam, hogy a gőz távozni tudjon, és ne repedjen meg a tészta teteje.

Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten  30- 35 perc alatt készre sült.
Porcukorral lehet díszíteni a tetejét.

Forrás: Cookpad








2018. január 21., vasárnap

Aszalt szilvás étcsokoládés keksz

Hozzávalók:

  20 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kávés kanál szódabikarbóna, 2 db közepes tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg magozott aszalt szilva,  5 dkg étcsokoládé, / én most 5 dkg milka oreós csokit használtam./

Elkészítése:

  A lisztet keverőtálba öntöttem, hozzáadtam a kakaót, a porcukrot, a fahéjat, a szódabikarbónát.
 Összekevertem, majd beletettem a tojásokat, és a lágy vajat. Kézzel összegyúrtam.
   A csokoládét, és az aszalt szilvát apróra vágtam, és beledolgoztam a tésztába.

 A tésztát 24 részre osztottam, gömböket formáztam belőle, majd a tenyeremmel koronggá lapítottam őket. Kb 12 perc alatt készre sültek az előmelegített sütőben.

Forrás: Meglepetés magazin




2018. január 20., szombat

Mogyoróvajas keksz

Hozzávalók:

  25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg mogyoróvaj, 10 - 14  dkg porcukor, / ki milyen édesen szeretné/
   4 tojássárgája, + 1 tojás, fél csomag sütőpor, 4- 5 dkg aprított mogyoró a díszítéshez, mogyorókrém a töltéshez.

Elkészítése:

  A mogyoróvajat a puha vajat, és a porcukrot simára kevertem. A tojássárgáját, és az egész tojást összekevertem, majd apránként a vajas részhez adtam. Végül hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet is.

A masszát eredetileg csillagcsöves nyomózsákba kell tölteni, és a sütőpapírral bélelt tepsire 4 - 5 cm átmérőjű kerek lapokat kell nyomni. Mivel nekem nincs ennyire erős nyomózsákom, én teáskanállal adagoltam ki a tepsire, és simítottam el.
 A kekszek felét megszórtam a pörkölt mogyoróval, és picit bele is nyomkodtam, hogy sütés után is benne maradjon.
 180 fokos sütőben 12 - 15 perc alatt kisültek, nekem elég nagy darabok lettek de így is 36 db kekszet sikerült kisütni.
A teljes kihűlés után egy mogyoróval megszórt, illetve egy sima kekszet a sima felületénél mogyorókrémmel összetöltöttem.

Forrás: Nők Lapja Konyha 2010 -s novemberi  száma.



2018. január 18., csütörtök

Gesztenyés áfonyás bejgli

Hozzávalók:

  a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, csipet só, 1 dl hideg tej, 3 dkg porcukor, 1 dkg friss élesztő,
   1 tojássárgája, + 1 tojás szétválasztva a kenéshez.

 a töltelékhez: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 8 dkg vaj, 15 dkg friss vagy mirelit áfonya.

Elkészítése:

   A tésztához egy keverőtálban kissé elmorzsoltam a lisztet a vajjal, hozzáadtam a sót, a hideg tejben elkevert porcukrot, az élesztőt, és a tojássárgáját.
Sima tésztává gyúrtam, majd két részre osztottam, és fóliába csomagolva 30 percre beraktam a hűtőbe.

Elkészítettem a tölteléket, a kellőképpen kiolvadt gesztenyemasszát összedolgoztam a vajjal, majd beleforgattam az áfonyát.

A tésztát kivettem a hűtőből, és az egyik darabot 25 x 15 cm-s téglalappá nyújtottam.
A töltelék felét egyenletesen eloszlattam rajta úgy, hogy a szélektől 1 cm-t szabadon hagytam.
A két rövidebb oldalon lévő szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtottam, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekertem. A másik tésztadarabot  ugyanígy készítettem elő.

A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre helyeztem, tojássárgájával lekentem, majd a hűtőbe tettem száradni.
 A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kentem, és szoba hőmérsékleten 20 - 25 percig kelesztettem. Fogpiszkálóval megszurkáltam,és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.

Forrás: Nők Lapja konyha




2018. január 17., szerda

Csokis gesztenyés gesztenyegolyók

Hozzávalók:

  25 dkg gesztenyemassza, 20 dkg darált keksz, 10 dkg tejcsokoládé, / vagy amilyen csokit szeretnénk beletenni, én most oreós csokit tettem bele/ 1, 5 dl habtejszín, 1 db narancs facsart leve, 1 teáskanál rumaroma, 3- 4 evőkanál kókuszreszelék.

Elkészítése:

  A tejszínbe beletördeltem a csokit, és kis lángon melegítettem míg a csoki meg nem olvadt kicsit.
  A gesztenyepürét egy nagyobb tálba tettem, és villával összekevertem a darált keksszel.
  Ráöntöttem a narancslevet, és a teáskanál rumaromát, majd a langyos csokis tejszínt.

A kész masszából golyókat formáltam, majd a kókuszreszelékben megforgattam. 32 db golyót sikerült készíteni.

Forrás: Cookpad- Magdi Kardos receptje