2018. január 18., csütörtök

Gesztenyés áfonyás bejgli

Hozzávalók:

  a tésztához: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, csipet só, 1 dl hideg tej, 3 dkg porcukor, 1 dkg friss élesztő,
   1 tojássárgája, + 1 tojás szétválasztva a kenéshez.

 a töltelékhez: 50 dkg cukrozott gesztenyemassza, 8 dkg vaj, 15 dkg friss vagy mirelit áfonya.

Elkészítése:

   A tésztához egy keverőtálban kissé elmorzsoltam a lisztet a vajjal, hozzáadtam a sót, a hideg tejben elkevert porcukrot, az élesztőt, és a tojássárgáját.
Sima tésztává gyúrtam, majd két részre osztottam, és fóliába csomagolva 30 percre beraktam a hűtőbe.

Elkészítettem a tölteléket, a kellőképpen kiolvadt gesztenyemasszát összedolgoztam a vajjal, majd beleforgattam az áfonyát.

A tésztát kivettem a hűtőből, és az egyik darabot 25 x 15 cm-s téglalappá nyújtottam.
A töltelék felét egyenletesen eloszlattam rajta úgy, hogy a szélektől 1 cm-t szabadon hagytam.
A két rövidebb oldalon lévő szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtottam, majd a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekertem. A másik tésztadarabot  ugyanígy készítettem elő.

A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre helyeztem, tojássárgájával lekentem, majd a hűtőbe tettem száradni.
 A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kentem, és szoba hőmérsékleten 20 - 25 percig kelesztettem. Fogpiszkálóval megszurkáltam,és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.

Forrás: Nők Lapja konyha




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése