2015. szeptember 1., kedd

Szedertorta

Hozzávalók:

  a tésztához: 2 dkg vaj, 2 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 6 dkg kristálycukor, 2, 5 dkg cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor, 4 dkg liszt.

  a krémhez: 3 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag vaníliás pudingpor,
 15 dkg friss szeder + 10 dkg a díszítéshez, 3 dl hideg habtejszín felverve, fél dkg zselatin,
        2 evőkanál víz.

Elkészítése:

   A tésztához a vajat és a csokoládét mikróban kb. fél perc alatt összeolvasztottam.
   A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, majd hozzákevertem a tojássárgákat, és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgattam a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is.

A masszát egy 24 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, és előmelegített sütőben kb. 160 fokon 20 - 25 perc alatt megsütöttem.
Mikor kihűlt, kivettem a formából, majd újra kibéleltem, de most alufóliával, és visszaraktam bele a tortalapot.

A krémhez a tejből , cukorból, vaníliás cukorból, és a pudingporból pudingot főztem.
Ha kihűlt hozzákevertem a szitán áttört 15 dkg szedret, a tejszínhabot, és a hideg vizben megduzzasztott, majd forróra melegített zselatint.
Az így kapott szedres tejszínkrémet az előkészített tortalapra töltöttem, majd a hűtőbe tettem dermedni. Tálalás előtt friss szeletelt szederrel díszítettem.

Forrás: Nők lapja konyha Desszertek különszáma.







2015. augusztus 31., hétfő

Joghurtos - szedres kuglóf

Hozzávalók:

  22 dkg vaj + a formához,
  20 dkg porcukor + a tálaláshoz,
  3 tojás,
  1 dl natúr joghurt,
  fél csomag sütőpor,
  25 dkg finomliszt + a formához,
  15 dkg szeder.

Elkészítése:

  A puha vajat, a porcukorral habosra kevertem.
  Folyamatos keverés mellett hozzáadtam az egész tojásokat, és a joghurtot, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
 Végül belekevertem a szedret.

 A kuglófformát kivajaztam, liszteztem, majd megtöltöttem a masszával.
 160 fokra előmelegített sütőben, 90 percig sütöttem.
  Mikor kihűlt porcukorral megszórtam.

Forrás:  Nők lapja konyha







2015. augusztus 3., hétfő

Őszibarackos - málnás kevert pite

Hozzávalók:

  4 tojás, 6  evőkanál kristálycukor, 11 evőkanál olaj. 15 evőkanál tej, 17 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, csipet só, 3 - 4 dkg csokilencse.

a tetejére: 2 őszibarack, 10 dkg málna, fél evőkanál barna cukor.

Elkészítése:

   A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét keményre felvertem a csipet sóval.
A tojássárgákat a cukorral kikevertem, hozzáadtam az olajat, tejet, a liszttel kevert sütőport, és végül a csokilencsét. Utoljára a felvert tojáshabot kevertem bele.
 Sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm- s sütőtepsibe öntöttem a masszát, a tetejére raktam a darabolt őszibarackot, és málnát. Barna cukorral is meglehet szórni, ha édesen szeretjük.

 Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 40 percig sütöttem.

Forrás: www.napfenyesfuszer.blogspot.hu

 




2015. július 30., csütörtök

Tejszínes szedres pite

Hozzávalók:

  a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája.

  a töltelékhez: 2,5 dl hideg habtejszín, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 20 dkg szeder.

Elkészítése:

  A tésztához a lisztet, vajat, porcukrot elmorzsoltam, a tojássárgájával sima tésztává gyúrtam.
A tésztát cipóvá formáztam, fóliába csomagoltam, és 30 percre a hűtőbe raktam.

Egy 26 cm- s piteformába sütőpapírt helyeztem. A tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, és a formába helyeztem, úgy hogy az oldalára is jusson. Sütőpapírral befedtem a tészta tetejét, rizst öntöttem rá nehezékként, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.
 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütöttem, majd eltávolítottam róla a nehezéket.

A töltelékhez a hozzávalókat a szeder kivételével - egy keverőtálban simára kevertem, majd az elősütött pitealapra töltöttem.
 Rászórtam a friss szedret, majd a kb. 145 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt lágyan remegősre sütöttem.

Forrás: Nők Lapja konyha desszert különszáma.






2015. július 28., kedd

Barackos pite - citromos

Hozzávalók:

   5 tojás, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 citrom leve, 13 dkg finomliszt, 10 dkg olvasztott vaj, 6 db sárgabarack.

Elkészítése:

  A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem.
  A tojássárgáját a porcukorral elkezdtem kikeverni, majd az olvasztott vajat hozzáöntöttem, és tovább kevertem.
  Hozzáadtam a citromlevet, a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojáshabot kevertem hozzá.
Sütőpapírral kibélelt, 20 x 30 cm -s tepsibe öntöttem a masszát, a tetejére hámozott, darabolt sárgabarackot tettem.
 Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 35 perc alatt sült meg.








2015. július 27., hétfő

Ribizlis - kakaós süti

Hozzávalók:

  23, 5  dkg finomliszt, 1, 5 dkg kakaópor,  15 dkg nádcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 75 ml étolaj, 150 ml natúr joghurt, 30 dkg ribizli.

Elkészítése:

   A két tojást  kikevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam az olajat, joghurtot, és végül a sütőporral, kakaóval kevert lisztet. Sütőpapírral borított 20 x 30 cm- s tepsibe öntöttem a masszát, a tetejére szórtam a ribizlit. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 40 percig sütöttem.
 A tetejét porcukorral lehet díszíteni.

Ötlet: www.csakapuffin.cafeblog.hu










2015. július 26., vasárnap

Meggyes pite

Hozzávalók:

  a tésztához:  50 dkg finomliszt, fél zacskó sütőpor,  1 csipet só, 20 dkg vaj, 5 dkg zsír, kb. 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 tojássárgája.

a töltelékhez: 70 dkg magozott meggy, 7 dl meggylé, / a magozott meggy levét egészítettem ki vízzel./ 2 csomag vaníliás pudingpor, 4- 5 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 1 csipet fahéj.

a tetejére: a megmaradt tojásfehérje, porcukor a díszítéshez.

Elkészítése:

  A tésztához valókat összegyúrtam, fóliába csomagoltam, és fél órára beraktam a hűtőbe dermedni.
Elkészítettem a tölteléket, a magozott meggy levét felfogtam, és vízzel kiegészítettem, hogy összesen 7 dl folyadékot kapjak. Ebben a meggyes folyadékban főztem meg a két pudingport, a kétféle cukorral, és a fahéjjal. A hűtőből kivett tésztát kétfelé vettem,  először az egyik lapot kinyújtottam. Sütőpappírral bélelt kb. 25 x 35 cm-s tepsibe raktam a kinyújtott lapot, majd a tölteléket ráhalmoztam. A másik kinyújtott lappal befedtem, villával megszurkáltam a tetejét, és a megmaradt tojásfehérjével lekentem a tetejét.

Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 40 percig sütöttem.
Kihűlve lehet szépen szeletelni.

Forrás: www.illeskriszkonyhaja.blogspot.hu






2015. június 30., kedd

Csokis - kókuszos keksz

Hozzávalók:

   10 dkg étcsokoládé, 3, 5 dkg vaj, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1 tojás, 7 dkg nádcukor, 3, 5 dkg liszt,
    4,5 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál sütőpor.

Elkészítése:

 Egy kisebb lábosban  a csokoládét, és a vajat összeolvasztottam.
 A tojást, a cukorral, vaníliaaromával kézi mixerrel habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet, sütőport.
 Végül az olvasztott csokoládéval jól elkevertem, és beraktam a hűtőbe 1 - 2 órára.

Kivettem a hűtőből, és gombócokat formáztam a masszából, sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam, és a tenyeremmel kissé ellapítottam őket.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 10 - 12 perc alatt sült  ki 20 db keksz.

Forrás: www.csakapuffin.cafeblog.hu




2015. június 23., kedd

Márványos, meggyes piskóta

Hozzávalók:

   A piskótához:

    8 db nagyobb tojás, 8 csapott evőkanál kristálycukor, 8 bő evőkanál finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 1 bögre magozott meggy, 2 evőkanál darált dió.

A szóráshoz: 2 - 3 evőkanál szeletelt mandula.

 
Elkészítése:

   A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a cukorral felvertem, majd ebbe óvatosan belekevertem a tojások sárgáját, és a sütőporral elkevert lisztet.
 Az összekavart piskótaalapot kettéválasztottam, egy kisebb, és egy nagyobb részre. A  kisebb részbe kakaóport kevertem.

 Egy 38 x 30- s tepsibe sütőpapírt raktam, beleöntöttem  először a világos, rá  a sötétebb  masszát. Megszórtam darált dióval, majd megmárványoztam - vagyis villával összehúztam a rétegeket.
 Meggyel, és szeletelt mandulával megszórtam a tetejét, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30- 40 percig sütöttem. A tetejét még meglehet szórni porcukorral.

Forrás: ApróSéf.









2015. június 21., vasárnap

Ribizlis - zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  20 dkg zabpehely, 18 dkg graham liszt, 14 g sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 csipet só, 7 dkg olvasztott kókuszolaj, 2 db tojás, 25 dkg méz, 8 dkg porcukor, 14 dkg ribizli vagy málna.

Elkészítése:

  Az összes hozzávalót összekevertem egy tálban, majd hűtőbe raktam 30 percre.
  Sütőpapírral fedett sütőlemezre diónyi halmokat raktam, egymástól kellő távolságra, hogy tudjanak terülni. 170 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt kisültek.
 Ebből az adagból 32 db keksz készíthető.


 



2015. június 19., péntek

Ribizlis morzsapite

Hozzávalók:

   30 dkg finomliszt, 8 dkg kristálycukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 15 dkg vaj, kb. 50 dkg ribizli vagy eper.

Elkészítése:

  A lisztet elkevertem 5 dkg cukorral, és a sütőporral. Hozzáadtam a tojásfehérjét és a lágy vajat, kézzel összemorzsoltam a tésztát.
 A morzsalékot egyharmad - kétharmad arányban elosztottam. A nagyobb mennyiséghez hozzáadtam a tojássárgáját.
  Lisztezett felületen 3- 4 mm vékonyra nyújtottam a tésztát, és sütőpapírral fedett 20 x 30 cm -s tepsibe tettem.
 Villával megszurkáltam, és a ribizlit ráborítottam.  Rászórtam a maradék cukrot, majd a tésztamorzsát is rámorzsoltam.

Előmelegített sütőben kb. 30- 35 perc alatt készre sütöttem.

Forrás: Meglepetés receptnaptár.


 






2015. június 17., szerda

Mákos keksz sajtosan

Hozzávalók:

  15 dkg finomliszt, 7, 5 dkg vaj, 2, 5 dkg mák, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, 1 db tojás, szűkség szerint 1- 2 evőkanál víz. / nekem nem kellet vizet hozzáadnom./

Elkészítés:

 A száraz hozzávalókat összekevertem egy mélyebb tálban, hozzámorzsoltam a vajat.
 Hozzáadtam a tojást, a sajtot, és jól összegyúrtam.
 Hűtőbe raktam 2 órára, majd lisztezett felületen vékonyra kinyújtottam.
 Kiszaggattam virág formájúra, és sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam őket. Két tepsire való, összesen 40 db kekszet sikerült kiszúrnom a tésztából.
 180 fokon 8- 9 perc alatt sült ki egy adag.

Forrás: www.szeretetrehangoltan.blogspot.hu


 

2015. június 16., kedd

Epres - túros piskóta bögrésen

Hozzávalók:

   25 dkg túró, 3 tojás, 25 dkg liszt, / 2 bögre/ 180 g natúr joghurt, / háromnegyed bögre/ 16 dkg étolaj, / 80 ml / 1 csomag sütőpor, 20 dkg eper.
  a tetejére: 1-2 evőkanál szeletelt mandula.

Elkészítése:

  A túrót kikevertem a cukorral, majd a tojásokkal is. Ezután hozzáadtam a tészta többi hozzávalóját, és egyneművé kevertem. Sütőpapírral bélelt 30 x 20 cm- s tepsibe öntöttem a masszát, és a tetejét kiraktam eperrel. Szeletelt mandulával megszórtam a tetejét, és  előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 40 percig sütöttem.
 Frissen jó, másnap már kissé megkeményedik.

Forrás: www.rupanerkonyha.cafeblog.hu