2014. március 31., hétfő

Kakaós-kókuszos csiga

Karácsony előtt nézegettem jó pár régi sütis újságot, és az egyikből írtam még ki ezt a receptet.
 Az eredeti  élesztős sima kókuszos csigát szinte mindenki ismeri, de ezt a kakaós verziót én még nem olvastam, láttam sehol.
Pár hete meg is sütöttem, és nagyon finom lett. Jól tárolható, jó pár napig eláll, ha esetleg marad.

   Ezért is küldöm el Nikinek, aki
    A SAD 23.- dik forduló háziassznya.
     http://www.sutikesutik.blogspot.no Nagy  kedvence a kókusz, épp ezért a forduló a
   
           ;Kókusz Pókusz,, névre hallgat.



Hozzávalók:

    a tésztához: 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál kakaópor, 13 dkg vaj, 4 dkg porcukor, csipet só, 2 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl, fél kávéskanál sütőpor.

   a kókuszhabhoz:  2 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése:

   A tészta hozzávalóit összegyúrtam, fél óráig a hütőben pihentettem.
   A tojásfehérjéből kemény habot vertem egy tálban,  közben a porcukrot is hozzáadtam. Kisebb fazékban vizet forraltam , és vizgőz felett pár percig alacsony fokozaton tovább vertem a tojáshabot, mig keményebbé nem vált.
   Végül belekevertem a kókuszreszeléket.
 A tésztát  lisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalappá kinyújtottam.
Rákentem a kókuszos habot, és mint a beiglit , a szélesebb oldalánál fogva feltekertem.
    Éles késsel kb.1 cm vastagságú csigákat vágtam a feltekert tésztából. Nekem 20 darabot sikerült vágni a tésztából.
 Sütőpapírral fedett sütőlapra helyeztem a csigákat,  és előmelegített sütőben,  közepes hőfokon kb. 15 perc alatt megsültek.


   


         



    

2014. március 19., szerda

Rachel Allen féle fahéjas keksz

Hozzávalók:

    12, 5 dkg puha vaj, 11 dkg kristálycukor, 1 tojás, 1 zacskó vaniliás cukor, 25 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor.
   a külső réteghez: kb. 1 teáskanál fahéj, 3 teáskanál porcukor.


Elkészítése:

   A puha vajat simára kevertem a cukorral, a tojással, és a vaniliás cukorral.
   Hozzáadtam a lisztet, sütőport, és simára kevertem.
   Hütőbe raktam pár órára, de egy éjszakára is bent hagyhatjuk. Legalább 30 percet pihentetni kell a hütőben.
   Egy kis tálba szórtam a fahéjat, porcukrot.
   A masszából diónyi kis gombocókat gyúrtam, majd korongá lapítottam, és meghempergettem őket a fahéjas cukorban.
    Sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket, és előmelegített sütőben,  közepes hőfokon kb. 12 perc alatt sültek ki. Nekem 35 db keksz sült ki.

       Forrás: gasztrómankó.hu

           


2014. március 18., kedd

Erzsike túrósa


Hozzávalók:

    a tésztához: 25 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, fél csomag sütőpor,
                          fél csomag szalakáli.

   a krémhez: 20 dkg xilit, / vagy 25 dkg porcukor / 20 dkg vaj, 50 dkg túró, 1 teáskanál vaniliaaroma.

Elkészítése:

   A tésztához a hozzávalókat összegyúrtam, három részre osztottam, és az egyiket kinyújtottam.
       Alaposan lisztezni kellett a nyújtódeszkát, és a tésztát is, nem volt könnyű a sütőpapírral borított sütőlemezre is tenni. / Ezért egyszerübb a sütőpapiron kinyújtani a tésztalapokat. /
 Előmelegített sütőben közepes hőfokon pár perc alatt meg is sült.
   Utánna következett a második, majd a harmadik lap sütése is.

A krémhez a vajat kikevertem a xilittel, hozzáadtam az áttört túrót, vanilia aromát, és ismét jól átkevertem.
   Az első lapra raktam a krém felét, a másodikra a maradékot.  A tetejét porcukorral díszítettem.
     Egy napig pihentettem, ennyi kell neki, hogy a lapok megpuhuljanak.

    Forrás:http://www.sherpakonyhaja.blogspot.hu

       

2014. március 14., péntek

Szilvás - csokoládés keksz

Hozzávalók:

    10 dkg mandula,  6 dkg finomra darált mandula, 6 dkg kókuszreszelék, 5 dkg kókuszolaj, 8 dkg méz, 2 kisebb tojás, 1 teáskanál vanilia eszencia, 5 dkg étcsokoládé, 6 dkg aszalt szilva.

Elkészítése:

  A 10 dkg mandulát durvára daráltam, és egy mélyebb tálban összekevertem a  finomra darált mandulával, kókuszreszelékkel.
 A kókuszolajat felolvasztottam, majd beleöntöttem a tálba, továbbá a mézet, a két tojást, és a vaniliaeszenciát is.
  A csokoládét, aszalt szilvát kockákra vágtam, és a többi hozzávalóhoz kevertem.
 15 percre hütőbe raktam.

Kézzel korongokat formáztam belőlük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket.
  Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsült.

Nekem 37 darab kekszet sikerült kisütnöm.
Legközelebb dióval, és aszalt sárgabarackal fogom megsütni.

   


2014. március 12., szerda

Csokis-meggyes torta

Hozzávalók:

    6 tojás, 10 dkg nyirfacukor, 10 dkg kókuszzsír, 5 dkg kakaópor, 30 dkg őrölt mandula, 1kk szódabikarbona, 50 dkg meggy.

a csokimázhoz: 3 dkg kókuszzsír , 3  dkg nyírfacukor, 1 dkg kakaópor.

Elkészítése:

   A hat tojássárgáját felhabosítottam a nyírfacukorral, hozzáadtam az olvadt kókuszzsírt, az őrölt mandulát. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem, és utoljára adtam hozzá a masszához.
  26 cm- es tortaformába sütőpapírt raktam, és beleöntöttem a masszát.
    Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt megsütöttem.

 A csokimázhoz a nyírfacukorra öntöttem kb. 2- 3 evőkanálnyi vizet, összekevertem, és beraktam a mikróba fél percre, hogy a cukor felolvadjon.
 A kókuszzsírt hozzákevertem, majd a kakaóporral addig kevertem mig kissé besűrűsödött.

      A torta tetejét késsel megszúrkáltam, és ráöntöttem a csokimázat. A fagyasztóból kivett olvadt meggyel díszítettem a tetejét.

 Forrás: urbanherbalist blogja

         

2014. március 10., hétfő

Málnás csokifelfújt

Hozzávalók:

    16 dkg étcsokoládé, kb. 20 dkg málna eredetileg, de én most erdei gyümölcskeveréket használtam, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 8 dkg finomliszt, 2 tojás.

Elkészítése:

    Vizgőz felett a csokit a vajjal összeolvasztottam.
    A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját a cukorral kikevertem, a fehérjét kemény habbá vertem.
    A csokis masszát a cukorral kikevert tojássárgájához adtam, végül a habot is hozzákevertem.
    Öt szufléformát kivajaztam, / nekem elég nagy formáim vannak, de akinek kisebb van, hat szuflé- formára lesz szüksége. /
    Az erdei gyümölcsöt beleadagoltam  a formák aljába ,/ de lehet a tésztába is keverni / rá a tésztát adagoltam, próbáltam egyenletesen elosztani az 5 formába.
   Előmelegített sütőbe raktam őket, és mivel
 a gyümölcsöt fagyott állapotban használtam fel a sütési idő nálam 7 perc helyett 17 perc lett.
   Nem árt sütés közben ellenőrizni, akkor jó ha már felemelkedett, de nem is sült túl.
     Vagyis mindenki addig süsse, amig neki pont jó nem lesz.


         

2014. március 6., csütörtök

Csokoládés banános szelet


 Több blogon is láttam, hogy Flóra blogszülinapi játékot hirdetett, én ezzel a sütivel nevezek be.
   Még sok blogszülinapot kívánok, sok-sok bejegyzést !

 Egy régebbi újságból származik a recept, rögtön megtetszett, és pár hét után meg is sütöttem.
     Frissen nagyon jól érezni benne a banán zamatát, a tortadara pedig még mutatosabbá teszi.
 


Hozzávalók:

    30 dkg finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg  puha vaj, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás, 10 dkg csokoládédara, 3 közepes banán.

     a mázhoz: 5 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál étolaj.

Elkészítése:

    A négy egész tojást a cukorral felhabosítottam, a puha vajat is hozzákevertem.
    A három banánt villával összetörtem, és a masszához kevertem, utánna a lisztet, sütőport a csokoládédarát is hozzáadtam.
  Sütőpapírral bélelt 33 x 23 cm- es tepsibe simítottam a tésztát, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 35 perc alatt megsütöttem.

  A mázhoz: az étcsokit az étolajjal mikróban felolvasztottam, és a kihűlt tészta tetejére kentem.


   

2014. március 5., szerda

Amerikai palacsinta


Tegnap volt a palacsinta világnapja, és én pont palacsintát sütöttem.!

  Hozzávalók:

     3 tojás, 4 dkg kristálycukor, 1 kis doboz tejföl, 2 evőkanál olaj, csipet só, fél csomag sütőpor, 10 dkg finomliszt.

  Elkészítése:

     A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét a cukorral habbá vertem.
     A tejfölt, az olajjal, a tojássárgájával, sóval elkevertem, majd a habba forgattam.
     Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadtam.
    Olajozott serpenyőben kb. 10 cm- es átmérőjű palacsintákat sütöttem ki.

       A férjem lekvárt,  a kisebbik lányom karamelles kekszkrémet kent a palacsintákra.


           

2014. február 18., kedd

Mákvirág kalács

Hozzávalók:

  a tésztához: 25 dkg finomliszt, 1,5 dkg élesztő , 3  teáskanál kristálycukor,  5 dkg olvasztott vaj,
                       1 tojássárgája, 125 ml tej, csipet só.

 a töltelékhez:  12 dkg őrölt mák, 8 dkg porcukor, 2-3 dkg olvasztott vaj.
  a lekenéshez egy felvert tojás.

Elkészítése:
 
 A tejet felmelegítettem 1 teáskanál porcukorral, beleszórtam az élesztőt, és hagytam felfutni. /2-3 perc kell neki /
  A lisztet beleöntöttem egy mélyebb tálba, hozzáadtam 2 teáskanál porcukrot, olvasztott vajat, csipet sót.
 Elkezdtem összegyúrni, majd kb. 1 perc után a tojássárgáját is hozzágyúrtam. Pár perc elteltével puha, ruganyos tésztát kaptam. Egy órát kelesztettem meleg helyen.

Miután megkelt nagy téglalappá nyújtottam, olvasztott vajjal megkentem, és a mák porcukor keverékkel megszórtam.

Feltekertem mint a beiglit, a két végét összehajtottam.
Sütőpapírral fedett sütőlemezre raktam, kb 2 centinként bevagdostam, és kihajtogattam a bevágott tészta  darabokat.
15 percet még kelni hagytam ,/ konyharuhával letakarva /  majd a felvert tojással lekentem.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon  kb. 35 percet sült.



2014. február 17., hétfő

Duplán sajtos pogácsa

Hozzávalók:

    40 dkg finomliszt, 25 dkg puha margarin, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 15 dkg reszelt füstölt sajt,
           2 teáskanál só.
  A tetejére: 2 tojássárgája, reszelt trappista sajt.

Elkészítése:

    Egy mélyebb tálba öntöttem a lisztet, rámorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam  a tejfölt, a puha magarint, sót, reszelt sajtot.
 Jól összegyúrtam, és lisztezett felületen kinyújtottam kb. 1cm magasra.
 Pogácsa szaggatóval kiszaggattam, sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket.
 Tojássárgájával lekentem a pogácsákat, és reszelt sajttal is megszórtam.
 Hideg sütőbe raktam, és közepes hőfokon kb. 20-25  percig sütöttem.

 Forrás: krisztakonyhája

2014. február 16., vasárnap

Magvas keksz

Hozzávalók:

  5 dkg dió apróra vágva, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg aszalt barack felaprítva, 5 dkg datolya aprítva, 1 lapos evőkanál xilit, 5 dkg lenmagpehely, 5 dkg darált mandula, és még 3 evőkanál darált mandula, fél kiskanál szódabikarbona, 4 evőkanál frissen csavart narancslé, 1- 1,5 evőkanál méz - attól függően
 mennyire édesre szeretnénk,  3-4 evőkanál kókuszzsír, / először inkább kevesebbet tegyünk hozzá, nehogy túlságosan nedves legyen/ fél kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál vaniliakivonat.
A forgatáshoz szezámmag.

Elkészítése:

  A hozzávalókat összekevertem, összegyúrtam, egy mélyebb tálban.
  Kis gombócokat formáztam belőlük.
  Egy tálba szezámmagot öntöttem, és megforgattam benne a golyókat, a tenyeremmel lelapogattam, és a sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket.
 Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sültek.

Forrás: Krisztakonyhája


 
 
    

2014. február 11., kedd

Kardinális szelet- pudingosan

Hozzávalók:

 a tojáshabhoz: 8 tojásfehérje, 18 dkg kristálycukor.
 a tésztához: 2 tojás, 3 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaniliás cukor, 5 dkg finomliszt.

 a töltelékhez: 1 csomag vaniliás pudingpor, 4 dl tej, 1dl tejszín.

Elkészítése:

   A tojáshabhoz a 8 tojásfehérjét a kristálycukorral keményre felvertem, / úgy hogy a kristálycukrot apránként adagoltam  hozzá./
 A tésztához az egész tojásokat a 3 tojássárgájával, porcukorral, vaniliás cukorral jól kikevertem, végül a lisztet is belekevertem.

 Sütöpapírral kibéleltem egy 40 x 30 cm - es tepsit.
  A tojáshabból kb. 2 cm -es csíkot halmoztam a tepsire hosszában, mellé egy csík a piskótás tésztából. Összesen 3 tojáshabos csík lett, és 2 piskótás.
 A tepsit előmelegített sütőbe raktam ,és közepes hőfokon sütöttem.  A sütés felénél alúfóliával is letakartam.  / Figyelni kell rá, nehogy a tojáshab túl barnára süljön. /
 Hagyni kell teljesen kihűlni!
  A pudingot a sütés előtt  készítettem el.  4 dl tejben, 3 kanál kristálycukorral felfőztem a pudingot.
    Amikor kihűlt 1dl felvert tejszínt kevertem bele.

  A sütőpapírról leválasztottam először az első három csíkot, uánna a maradék kettőt.
        A három csíkos tésztalapot tálcára raktam, megkentem a puding kicsit több mint felével.
        A két csíkos tésztalapot ráhelyeztem, és a maradék pudinggal befedtem.
Díszítésként 2-3 dkg étcsokit felolvasztottam pár csepp étolajjal a mikróban.
A csokiból  kiskanállal  csíkokat rajzoltam a puding tetejére, mikor megdermedt, szeleteltem.
     Óvatosan lehet csak szeletelni, mert törik.

       

2014. február 10., hétfő

Tarkabarka gofri

Hozzávalók:

   3 tojás, 9 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl olaj, 5 dl víz, 45 dkg finomliszt, 2 csomag vaniliás cukor, 3 evőkanál kakaópor.

Elkészítése:

  A tojásokat kettéválasztottam. a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem, hozzáadtam a sárgáját, az olajat, vizet, végül beleszitáltam a sütőporral elkevert lisztet.

 A massza felét egy másik keverőtálba szedtem, hozzáadtam a 2 vaniliás cukrot.
 A másik feléhez a kevés vizzel simára kevert kakaóport tettem.
 A gofrisütőt felmelegítettem , és a két féle masszát váltakozva töltöttem a forma sarkaiba, melyek összefolytak.
   Ebből a mennyiségből kb. 15-16 db gofri sül ki.

Forrás: Nők Lapja Konyha