2019. június 26., szerda

Cseresznyés banánkenyér

Hozzávalók:

 10 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg teljeskiörlésű liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg cseresznye, vagy meggy,
  1 dl tej, 5 dkg dió, 2, 5 dkg Dia Wellness 4 szeres édesítő, vagy 8 dkg nádcukor, 1 banán, 2,5 dkg kakaópor, 1 tojás, 2 teáskanál vanília aroma, 2 teáskanál sütőpor, csipet só.

Elkészítése:

 A diót egy serpenyőben illatosra pirítottam, majd mozsárban összetörtem.
 A vajat kissé megolvasztottam a mikróban.
A tojást kikevertem az édesítővel, vanília aromával, vajjal, majd belekevertem az áttört banánt.
A liszttel elkevert sütőport, kakaóport, csipet sót, diót is hozzáadtam, utoljára a cseresznyét is jól belekevertem.

Egy sütőpapírral kibélelt őzgerinc formába simítottam, és előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütöttem.  


2019. június 25., kedd

Epres túrós brownie

Hozzávalók:

a tésztához: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg kristálycukor, / én 2, 5 dkg Dia Wellness négyszeres édesítőt használtam/
  3 tojás, 5 dkg vaj,  15 dkg liszt, / én 7, 5 dkg zabpehelylisztet, és 7, 5 dkg tönkölylisztel készítettem/
  1 csapott teáskanál sütőpor, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaópor.

a töltelékhez: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 csomag vaníliáscukor, 2 evőkanál kristálycukor, / én folyékony édesítőt használtam ízlés szerint/ 1 tojás, 2 csapott evőkanál zabpehely, 10 -15 dkg darabolt eper.

Elkészítése:

 Az étcsokoládét a vajjal megolvasztottam a mikróban.
A túrós töltelékhez valókat összekevertem.
Az egész tojásokat kikevertem az édesítővel, hozzáadtam az olvasztott vajas csokit, majd a sütőporral, szódabikarbónával, kakaóporral elvegyített liszttet is belekevertem.
A tésztamasszát egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm -s tepsibe simítottam, majd egy evőkanállal ráhalmoztam a túrós tölteléket. A darabolt epret rárakosgattam.

Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 20 - 25 percig sütöttem.
Nem szabad túl sütni, akkor jó ha a belseje még egy kicsit ruganyos, ragacsos.

Forrás: https://gabicsek.blogspot.com/2019/06/epres-turos-brownie.html






2019. június 17., hétfő

Epres túrós pite

Hozzávalók:

a tésztához : 20 dkg omlós liszt, 5 dkg kristálycukor,  1 csomag vaníliáscukor, 2 evőkanál tejföl,
 1 tojássárgája,  10 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, csipet só.

a töltelékhez: 50 dkg túró, 3 dkg Dia Wellness 4 szeres édesítő vagy 12 dkg kristálycukor, 1 db tojássárgája, 2 db tojásfehérje, 1 dl tejföl, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 dkg étkezési keményítő, 1 csomag vaníliáscukor, 30- 40 dkg eper.

Elkészítése:

  Egy tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a  sütőport, a cukrot, és a darabolt vajjal elkezdtem összemorzsolni, mikor már morzsalékos hozzádolgoztam a vaníliát, tojássárgáját,  tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrtam.
Fóliába csomagoltam, és 30 percre hűtőbe raktam. Ezt követően lisztezett felületen kinyújtottam.
 Egy 28 cm átmérőjű kivehető aljú piteformát kivajaztam, liszteztem, és belehelyeztem a kinyújtott tésztát. Villával megszúrkáltam több helyen, és 180 fokon 10 percig sütöttem. / Nekem kicsit ebbe a formába sok lett a tészta, ezért még 2 kis formába is raktam tésztát, tölteléket, epret./

A túrót áttörtem villával, hozzáadtam a tejfölt, a tojásárgáját, az édesítőt, a vaníliáscukrot, a vaníliás pudingot, a keményítőt, és végül beleforgattam a keményre felvert 2 tojásfehérjét.
A pite tetejére kentem, és megraktam a tisztított, darabolt eperrel.
Visszaraktam a sütőbe, és még 15- 20 percet sütöttem.

Forrás: Femina.







2019. június 14., péntek

Ricottás - sajtos pogácsa


Hozzávalók:

 25 dkg ricotta vagy túró, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg liszt, fél tojás a másik felét a lekenéshez használtam fel, 2, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál só, kb. 10 dkg reszelt sajt, de lehet tökmagot is használni.

Elkészítése:

 Egy tálban a ricottát, a vajat, a  lisztet, a sót, a fél tojást, és az élesztőt alaposan összegyúrtam.
 Lisztezett felületen kinyújtottam kb 2, 5 dkg reszelt sajttal megszórtam, összehajtogattam, és hagytam kelni 20 percet. Utána megint kinyújtottam, újból megszórtam 2, 5 dkg reszelt sajttal, megint hajtogattam, kelni hagytam. Utoljára szintén kinyújtottam, megszórtam 2, 5 dkg reszelt sajttal, és még 20 percet pihentettem, majd kinyújtottam 1 cm vastagságúra.
Kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggattam,  és egy sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket.A fél tojással lekentem a pogácsákat, és a tetejüket megszórtam a maradék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kisültek.

Eredetileg csak egyszer kell hajtogatni, és elég egyszer kinyújtani, majd szaggatni, és lehet sütni.

Forrás:  Cookpad

2019. június 12., szerda

Meggyes mákos piskóta

Hozzávalók:

 20 dkg fehér, 15 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt, / eredetileg 25 dkg fehér tönkölyliszt /
  5 dkg porcukor, 5 dkg Dia Wellness 4 szeres édesítő, vagy 25 dkg porcukor,
  4 db tojás, 25 dkg meggy, /most fagyasztott, és kiolvasztott meggyet használtam/ 6 dkg darált mák, 1,5 dl étolaj, 1, 5 dl langyos víz, fél csomag sütőpor.

Elkészítése:

  A tojásokat kettéválasztottam , a sárgáját habosra kevertem a porcukros édesítővel, hozzáöntöttem a vízet, az olajat, és átkevertem. Folyamatos kevergetéssel beleöntöttem a sütőporral elkevert lisztet.
Végül az előzőleg keményre felvert tojáshabot adtam hozzá.

Sütőpapírral bélelt 20 x 30 cm-s tepsibe öntöttem a masszát, megszórtam mákkal, majd ráraktam a lecsepegtetett meggyet.
180 fokra előmelegített sütőben, 170 fokon 35- 40 perc alatt megsütöttem.
Porcukorral lehet díszíteni a tetejét.

Forrás: Cookpad



2019. május 14., kedd

Földimogyorókrémes zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  10 dkg zabpehely, 5 g folyékony édesítő, 5 dkg darált mandula, 15 dkg földimogyorókrém / cukormentes/ 10 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, 1 csipet őrölt  fahéj.

Elkészítése:

 A hozzávalókat alaposan összegyúrtam, majd gombocókat formáztam belőlük.
Sütőpapírral bélelt sütőtepsire tettem a golyókat, és vizes kézzel egyenként lelapítottam őket.
180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsültek.

Forrás: Cookpad

2019. május 12., vasárnap

Csokis piskótatekercs epres mascarponés krémmel

Hozzávalók:

a piskótatekercshez:  5 db tojás, 9 dkg finomliszt, 9 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor,
a krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag habfixáló, 5 dkg porcukor, 30 dkg eper / én most fagyasztott és kiolvasztottat használtam/
 a díszítéshez: ízlés szerint étcsokoládé, eper, fehércsokoládé, csokireszelék.

Elkészítése:

 A piskótatekercset elkészítettem - vagyis a tojásokat kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá, a sárgáját a cukorral fehéredésig felvertem.

Összekevertem őket óvatosan, hogy a fehér hab ne törjön össze. A kakaóport elkevertem a lisztben, majd ezt is a tojásos masszához adtam, és egy sütőpapírral fedett 35 x 40 cm-s tepsibe simítottam.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsült. / figyelni kell rá nehogy túl süssük, mert akkor nehéz feltekerni/

A krémet összeállítotam - a habtejszínt egy mély tálba öntöttem, hozzáadtam a habfixálót, és kemény habbá vertem.
Felvertem a mascarponét a cukorral a vaníliás cukorral, majd hozzákevertem a felvert tejszínt.
Az epret összeturmixoltam, és a krémhez adtam, jól összekevertem.

Mikor már megsült a piskóta sütőpapírostul feltekertem egy konyharuha segítségével, és félre tettem hűlni.
Ha kihűlt belekentem a krémet, és feltekertem.

5- 6 dkg étcsokoládét kevés étolajjal összeolvasztottam, majd leöntöttem a piskótatekercset.
 Eper szeletekkel díszítettem ki a tetejét.




Forrás: Cookpad- Kittina 90 receptje.

2019. április 14., vasárnap

Diós - szilvalekváros kelt prósza

Hozzávalók:

a tésztához:  50 dkg liszt, 4 dl  2,8 % -os tej, 1 db tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 lapos kávéskanál só, 1 csapott evőkanál zsír / kb. 1,5 dkg / 10 dkg durvára aprított dió.

 a tetejére: sűrű szilvalekvár, 10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor.

Elkészítése:

 Az élesztőt 1 evőkanál cukorral felfutattam, majd a többi hozzávalóval  sűrű nokedli tészta állagúvá kevertem.
 Egy 30 x 40 cm-s tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a közepére öntöttem a tésztát, és egy bevizezett sütő spatulával a tepsi méretére simítottam.
 Teáskanállal a szilvalekvárt egyenletesen rákanalaztam a tetejére, majd  30 percet kelesztettem.
Ha megkelt a tetejét vizzel lespicceltem, és a cukros darált dióval megszórtam, majd újra lespricceltem.

180  fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöttem, mikor már kissé kihűlt tetszőlegesen fel szeleteltem.

Forrás: Cookpad : Bene Sándor receptje.








  

2019. április 13., szombat

Zabpelyhes keksz lekvárral töltve

Hozzávalók:

 10 dkg apró szemű zabpehely, 10 dkg teljeskiörlésű liszt, / én most teljeskiörlésű tönköly lisztet használtam/ 4 dkg nádcukor, 12 dkg vaj, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál fahéj, 2 evőkanál tej, csipet só, és a töltéshez lekvár,/  bármilyen  ízű lekvárt használhatunk/ én most saját készítésű bodza lekvárral töltöttem meg őket.

Elkészítése:

  A zabpelyhet zacskó alatt klopfolóval kissé áttörtem, majd a többi hozzávalóval a lekvár kivételével tésztává gyúrtam össze. 30 percig a hűtőben raktam pihenni.
 Utána lisztezett felületen  3- 4 mm vastagságúra kinyújtottam, és kis pogácsa szaggatóval kiszaggattam. / Lehet közepes pogácsa szaggatót is használni./

Sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgattam a kis köröket, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt kisült az első adag, utána a maradékot is megsütöttem. Nekem 76 darab kis kör sült ki.
Miután kihűlt lekvárral öszeragasztottam őket.

Forrás: Cookpad : Miklós Kata receptje.






2019. április 11., csütörtök

Meggyes túrós süti

Hozzávalók:

  50 dkg túró, 20 dkg natúr joghurt, 5 evőkanál búzadara, 5 evőkanál kristálycukor / vagy 4 dkg eritrit/ 1 teáskanál vanília aroma, 2 db tojás, 5 evőkanál liszt, / vagy szénhidrát csökkentett liszt / 1 teáskanál sütőpor,
 30 dkg fagyasztott, majd kiolvasztott meggy.

Elkészítése:

 A tojásokat felvertem a cukorral, hozzáadtam a túrót, a joghurtot, majd a liszttel elkevert sütőport, és a búzadarát is belekevertem.
Végül a lecsepegtetett  meggyet is hozzákevertem.
A masszát egy sütőpapírral kibélelt 20 x 30 cm-s tepsibe simítottam, és előmelegített 180 fokos sütőben 30 - 35 perc alatt megsütöttem.
Mikor kihűlt porcukorral megszórtam a tetejét.

Forrás: Cookpad: Miss /S/ X receptje



2019. április 10., szerda

Kókusztetős ananászszelet

Hozzávalók:

 10 dkg kristálycukor, 10 dkg olvasztott vaj, 1 dl konzerv ananászlé, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg konzerv ananász.
a kókusztetőhöz: 3 szobahőmérsékletű tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése:

 A cukrot habosra vertem a tojással, hozzáadtam az olvasztott vajat, és az ananászlevet.
 Hozzákevertem a sütőporral elkevert lisztet, és az aprított ananászt.
 Sütőpapírral bélelt 30 x 20 cm-s tepsibe öntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10- 15 percig sütöttem. / Figyelni kell, mert ha a teteje már barnulni kezd ki kell venni a sütőből./

 Közben a tojásfehérjéket elektromos habverővel könnyű habnak felvertem, majd evőkanálnyiként hozzáadtam a porcukrot. Sűrű vágható masszát kell kapnunk, végül beleforgattam a kókuszreszeléket.
A habot az elősütött tészta tetejére kentem, majd újabb 15 percre visszatettem a sülni. /A teteje akkor jó ha már enyhén barnásra sül./ Célszerű a tepsiben hagyni kihűlni, utána jobban szeletelhető.

Forrás: Meglepetés konyha rejtvény magazin.






2019. április 9., kedd

Csokis - vaníliás keksz

Hozzávalók:

a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tasak vaníliáscukor, 1 tojás, 22 dkg vaj, 2 teáskanál sütőpor,  csipet só.
a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 1 teáskanál vanília aroma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál kristálycukor.

Elkészítése:

 A puha vajat habosra  kikevertem a cukorral, vaníliáscukrokkal, hozzákevertem a tojást, majd hozzávegyítettem a lisztet, sütőport.
 Összekevertem,  összegyúrtam, és egy lisztezett nyújtódeszkán 5- 6 mm vastagra kinyújtottam, kisebb köröket szúrtam ki belőle.
 Sütőpappírral fedett sütőlemezre rakosgattam őket, és előmelegített sütőben 8- 10 perc alatt sült ki az első tepsi.  Még 2 tepsire való kekszet sütöttem ki. / Mikor már kezd barnulni ki kell venni a sütőből./

A krémhez a csokit feldaraboltam és egy kisebb lábosba tettem, hozzáadtam a vajat, a  vanília aromát, tejszínt, cukrot. Óvatosan kevergetve összefőztem, akkor jó ha a massza sűrű homogén.
Lehúztam a tűzről, hagytam kihűlni, és még legalább fél órára a hűtőbe is beraktam.

Mikor már kihűlt a keksz, és a csoki is kellőképpen kenhető lett, egy - egy kekszet  összeragasztottam a krémmel. / Két keksz közé kb. fél teáskanálnyi krémet kell kenni./
Tálalás előtt porcukorral szórtam meg a tetejüket.

Forrás: Femina.hu 




2019. április 8., hétfő

Jugókrémes / Mákos - vaníliakrémes /

Hozzávalók:

 a tésztához 2 lapot  kell megsütni: 20 dkg liszt, 16 dkg margarin, 4 evőkanál víz, csipet só, 1 db tojás.

mákos réteghez: 8 db tojásfehérje, 6 evőkanál kristálycukor, 15 dkg darált mák, 2 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor.

vaníliás krémhez: 5 dl tej, 5 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, vagy margarin, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliáscukor, 2 teáskanál vanília aroma.

Elkészítése:

 Először a krémet készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni.
 Az 5 dl tejben elkevertem az 5 evőkanál lisztet, majd lassú tűzön állandó keverés mellett megfőztem.
 A puha vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal, aromával kihabosítottam.  Amikor a  fehér lisztes krém kihűlt belekevertem a vajas cukros keveréket.

A tészta hozzávalóit egy tálba mértem, és összegyúrtam. Puha, kissé ragacsos tésztát kaptam.
Lisztezett felületen kb. 20 x 30 cm-s téglalappá kinyújtottam, rá tettem egy tepsire és 200 fokon kb. 10- 15 perc alatt megsütöttem. Nem szabad hogy megbarnuljon, ha megsült sütőpapírostúl kiemeltem, és hagytam kihűlni.

Amig a tészta sült, gyúrtam még egy tésztát, és a kinyújtott lapot egy 35 x 23 cm-s sütőformába helyeztem.

A mákos réteghez a tojásfehérjéket a cukorral  kemény habbá vertem, belekevertem a mákot, a lisztet, a sütőport. Ráöntöttem a tepsiben levő nyers tésztára, és  kb. 200 fokon 20 percig sütöttem, majd hagytam hűlni.

Mikor teljen kihűlt rákentem a vaníliakrémet, és befedtem a félretett tésztalappal.
1- 2 órára a hűtőbe tettem, hogy kicsit puhuljon, és szépen lehessen szeletelni.

Forrás: Cookpad.