2016. június 11., szombat

Reszelt epres szelet

Hozzávalók:

20 x 30 cm - s tepsi mérethez.

a tésztához:  40 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 1 nagy tojás, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 15 - 18 dkg porcukor, 1 - 2 evőkanál tej.

a töltelékhez: 50 dkg eper, 10 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, vagy 4 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítése:

 A lisztet egy mélyebb tálba öntöttem, hozzáadtam a sót, sütőport, és a felkockázott vajjal elkezdtem összemorzsolni. Mikor már kezdett morzsalékossá válni  hozzáadtam a porcukrot, és a tojást.
Egy kis tej hozzáadásával könnyen nyújtható tésztává gyúrtam.

Az tésztából 1/3 részt leválasztottam, és beraktam a fagyasztóba 1 órára.
A maradék tésztát sütőpapíron kinyújtottam, átraktam a tepsire, és beleöntöttem az epres tölteléket.

A töltelék elkészítése: Az epret megmostam, daraboltam, ráöntöttem a cukrot, vaníliás cukrot, pár percig állni hagytam, majd belekevertem a pudingport is.
Ezután ráöntöttem a tésztára. A maradék tésztát kivettem a fagyasztóból, és ráreszeltem a töltelékre.
 /Nagyobb lyukú reszelőn kell lereszelni/

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 160 fokon 50 percig sütöttem.
Porcukorral díszítettem a tetejét.

Forrás:http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/epres?updated-max=2015-06-03T13:50:00%2B02:00&max-results=20&start=13&by-date=false









 

2016. június 10., péntek

Pudingos - epres piskótatekercs

Hozzávalók:

  a piskótatekercshez: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál víz.

  a krémhez: 4 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor, 7 - 10 dkg puha vaj, 15 - 20 dkg darabolt eper.

Elkészítés:

  A piskótát elkészítem, rákenem egy 34 x 40 cm-s sütőpapírral bélelt tepsire.
  Előmelegített sütőben  kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha a széle barnulni kezd akkor már jó, ki kell venni a sütőből, ha túlsül nehezebb feltekerni./

  A sütőből kivéve egy konyharuha segítségével feltekerem, hűlni hagyom.

  Elkészítem a krémet: a 4 dl tejben elkeverem a pudingport, tejet, és felfőzöm.
  Hűvösebb helyre teszem hűlni, mikor már kihűlt, hozzákeverem a puha vajat, majd a darabolt epret.
  A piskótatekercsről óvatosan lehúzom a sütőpapírt, és beletöltöm a krémet. Porcukrot szórók  a tetejére, és szeletekre vágva tálalom. / Nekem maradt a krémből, az összeset nem tudtam beletölteni. A maradék krémet egy kis tálkába tettem, eperrel tejszínhabbal díszítettem./






2016. június 9., csütörtök

Epres túrótorta

Hozzávalók:

  a tésztához: 20 dkg finomliszt, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,  fél csomag sütőpor,  1 tojás, 90 ml tej, 10  dkg olvasztott, de nem forró vaj.

  a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 kis doboz tejföl, / 175 g / 2 csomag vaníliás cukor, 20- 25 dkg eper.

Elkészítése:

  Az epret előkészítettem, vagyis mostam, daraboltam.
A töltelékhez a túrót, a tejföllel, és a vaníliás cukorral összekevertem.

 A lisztet, cukrot, sütőport, vaníliás cukrot egy mélyebb tálba mértem.
 Egy másik tálba öntöttem a tejet, belekevertem villával a tojást, majd az olvasztott vajjal is elkevertem, majd  átöntöttem a lisztes tálba. Fakanállal összedolgoztam.

Sütőpapírt tettem egy 24 cm-s kapcsos tortaformába, belekanalaztam a tésztát, rá a töltelék, és végül a darabolt eperrel raktam ki a tetejét.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb 50 percig sütöttem.

Forrás: 2010-s Nők Lapja Konyha júniusi száma.

 







2016. május 24., kedd

Pálinkás diós szilvás pite

Hozzávalók:

   A tésztához: 22 dkg finomliszt, 8 dkg porcukor, 3 dkg őrölt dió, 12, 5 dkg vaj, csipetnyi só, 1 tojás.

   A krémhez: 1 tojás + 1 tojássárgája, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg őrölt dió, 5 dkg vaj, 30 ml szilva pálinka. / Legközelebb kevesebb pálinkát fogok használni, mert eléggé dominált a sütiben./

Továbbá: 30- 40 dkg szilva, / fagyasztottat használtam/
 2 - 3 evőkanál nádcukor, szeletelt mandula.

Elkészítése:

  A tésztához valókat összegyúrtam. fóliába csomagoltam, és háromnegyed órára beraktam a hűtőbe.
  A krémhez habosra kevertem a tojást,a  tojássárgáját a cukorral, és a vajjal.
  Végül belekevertem a pálinkát, és az őrölt diót.

 Vajjal kikentem egy 26 cm- s átmérőjű pitetálat, a tésztával  kibéleltem, / kicsi maradt nekem, de a tetejéhez felhasználtam/  villával  megszurkáltam, és a krémet egyenletesen elkentem rajta.
A kiolvasztott félbevágott szilvákat a vágott felületükkel a krémre helyeztem, nádcukorral, és szeletelt mandulával megszórtam. A megmaradt tésztát kinyújtottam, csíkokra vágtam, és berácsoztam a pitét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45- 50 percig sütöttem.

Forrás: http://juditkakonyhaja.blogspot.hu/2015/08/palinkas-mandulas-szilvas-pite.html






2016. május 22., vasárnap

Füstölt sonkás- sajtos csavart kenyér

Hozzávalók:

  20 dkg finomliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1, 5 dkg élesztő, 3 dl tej, 6 g só, 2 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál kacsazsír, 10 dkg füstölt sonka, 7 dkg ömlesztett sajt, vagy feta sajt, 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítése:
      A füstölt sonkát apróbb kockákra vágtam, és mikróban pár percig pirítottam.

   A tejet langyosra melegítettem pici cukorral, belemorzsoltam az élesztőt, és pár perc alatt felfutott.
   A liszteket beleöntöttem egy mélyebb tálba, a sót elkevertem benne, majd az élesztős tejet hozzáöntöttem.
 Elkezdtem összegyúrni, a vége előtt két perccel hozzágyúrtam az olvasztott vajat.
1 órát kelesztettem letakarva meg helyen, majd lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtottam, kb 1 cm vastagságúra. Megkentem vékonyan olvasztott kacsazsírral, majd megszórtam a füstölt sonka darabokkal. Az ömlesztett sajtból kis darabkákat raktam még a tésztára, és felcsavartam mint a bejglit. Hosszában félig kettévágtam a tésztát, és összefontam a másik felével. Sütőpapírt tettem egy 37 x 16 cm- s formába, és beleemeltem a tésztát. Egy órát még letakarva kelesztettem, hagytam duplájára nőni, majd tojással lekentem.

Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 50 percig sütöttem.

Forrás: http://www.gabojsza.hu/2016/01/fustolt-sonkas-feta-sajtos-csavart.html


 

2016. május 21., szombat

Ropogós zabkeksz

Hozzávalók:

  17,5 dkg vaj, 15 dkg nádcukor,/ de lehet 20 dkg is ha édesebben szeretjük/2 tojás, 4 evőkanál víz,
4 dkg  kókuszreszelék, 30 dkg zabpehely, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 csipet só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 10 dkg csokilencse, 10 dkg aszalt vörös áfonya.

Elkészítése:

  A vajat egy kis lábosban megolvasztottam, és picit tovább pirítottam, így barna vaj lett belőle.
  A többi hozzávalót kimértem, és beleöntöttem egy mélyebb tálba, a vajat hozzákevertem.

Egy teáskanál segítségével kis halmokat tettem a sütőpapírral borított sütőlemezre, kézzel kissé megigazítottam őket, és előmelegített sütőben 175 fokon, kb 10 - 15 perc alatt sült ki egy tepsi keksz.
Nekem 64 db zabkeksz sült ki.

Forrás: Ízesélet.hu






2016. május 19., csütörtök

Ribizlis morzsasüti

Hozzávalók:

  50 dkg ribizli, / nálam most fagyasztott, de majd frissel is ellehet készíteni / 20 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítése:

 A lisztet elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a szoba hőmérsékletű vajat, és kézzel morzsásra dolgoztam össze.
A felét egy 20 x 20 cm -s kivajazott tálba szórtam, a kiolvasztott ribizli több mint kétharmadát elhelyeztem rajta. A maradék morzsát rászórtam, és 25 - 30 perc alatt készre sütöttem előmelegített sütőben. A maradék ribizlivel tálaltam.

Forrás: Meglepetés magazin.





2016. május 18., szerda

Ribizlis - mézes morzsasüti

Hozzávalók:

6 db   4 cm átmérőjű, 5 cm magas felfújtformához:

  30 dkg mirelit ribizli, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál darált háztartási keksz.

A morzsához:

   fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 10 dkg nádcukor, 6 dkg liszt, 4 dkg vaj olvasztva, +
    egy kevés a formák kikenéséhez, + kevés liszt a formákba.

Elkészítése:

6 db felfújt formát kivajaztam, kiliszteztem.
  A kiolvadt ribizlit a darált háztartási keksszel, illetve a mézzel elkevertem, majd a formák aljába kanalaztam.
A morzsához a vajat megolvasztottam, belekevertem a többi hozzávalót, és a morzsát egyenletesen a ribizli tetejére halmoztam.
220 fokra előmelegített sütőben 10 -12 perc alatt megsütöttem.

Forrás: Nők Lapja Konyha.




2016. május 12., csütörtök

Karamellás keksz

Hozzávalók:

  15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 10 dkg finomliszt, 3 evőkanál kukoricaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 csomag karamellás pudingpor.

Elkészítése:

  A puha vajat kikevertem a porcukorral, hozzáadtam a tojást, és még kevertem 1 percig, majd fakanállal hozzákevertem a többi hozzávalót. Fél órára hűtőbe raktam dermedni, utána a negyedét lisztezett felületen kinyújtottam, kb. 4-5 mm vastagra. 4 cm- s kerek szaggatóval köröket szaggattam ki, majd  a sütipecsétet rányomtam, így felirat is lett a kekszeken. / Persze lehet különböző formákkal is kiszaggatni. / A maradék tésztával is hasonlóképpen jártam el. Sütőpapírral borított sütőlemezre rakosgattam őket, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 10 - 12 perc alatt sült ki egy adag. Nekem összesen 23 db finom, omlós keksz sült ki.

Forrás: Több blogon megtalálható, többek közt Csilla  és Tücsökbogár blogján is.




2016. május 11., szerda

Meggyes - mákos clafoutis

Hozzávalók:

  10 dkg finomliszt, 10 dkg darált mák, 35 dkg friss, vagy kiolvasztott meggy, 120 ml joghurt, 3 dkg olvasztott vaj, 3 tojás, 12 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, fahéj.

Elkészítése:

 Mixerrel felvertem a tojásokat, hozzádolgoztam a cukrot, sót, tejet, joghurtot, vajat, fahéjat, végül a lisztet, és a mákot is hozzáadtam. Sütőpapírral borított 20 x 30 cm -s tepsibe beleöntöttem a masszát, és a meggyet rászórtam. Kb. 180 fokon 40 percig sütöttem.

Forrás: www.konyhalal.cafeblog.hu





2016. május 8., vasárnap

Meggyes tekercs pite

Hozzávalók:

  40 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor,
  250 ml natúr joghurt, 35 dkg meggy.

Elkészítése:

  A tészta hozzávalóit tálba tettem, és összegyúrtam. Kissé lágy tésztát kaptam, de megfelelő alálisztezéssel kinyújtottam kb. 3 mm vékonyra, majd 5- 8 cm -s  széles csíkokra vágtam.

Az eredeti recept szerint a csíkokra cukrot kell szórni, és meggyet kell rárakni.
Nekem még maradt a húsvéti torta krémjéből, és csokijából ezért most a csíkokra krémet, csokit, meggyet raktam. /Legközelebb vaníliás pudinggal, és meggyel fogom elkészíteni./
A két szélét szorosan összecsíptem.

Sütőpapírt tettem egy 26 cm -s tortaformába, és  az első csíkot belehelyeztem csigaalakban, úgy, hogy az összecsippentett része került alulra. A többi csíkot is szorosan köré rakosgattam.
 200 fokra előmelegített sütőben 30- 40 perc alatt aranybarnára sütöttem.
 Porcukorral lehet meghinteni a tetejét.

Forrás: Apróséf - Antukné Ildikó receptje.








2016. április 4., hétfő

Kakaós kuglóf

Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt, 2, 2 dkg élesztő, 10 - 12 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, csipet só, 6 dkg vaj, 280 ml tej, 2 lapos evőkanál kakaópor.

Elkészítése:

 A porcukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a meleg tejet egy tálba öntöttem , rámorzsoltam az élesztőt, és 5 percig hagytam pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Addig egy másik tálba raktam a lisztet, csipet sót, vaníliás cukrot.
Mikor az élesztő felfutott a tejes keveréket a liszthez öntöttem, és jól összegyúrtam, dagasztottam.  Kettévettem a tésztát, az egyik felét áttettem egy tálba, a másik felébe belegyúrtam a kakaóport.
Letakartam mindkét tálat, és kb. 1 órát pihenni hagytam.
Elővettem egy nagyobb kuglófformát, kivajaztam, kiliszteztem.
Mikor már megkeltek, a tésztákat egyenként rudakká sodortam, összecsavartam őket, és beleraktam a kuglófformába.
Ismét 1 órát kelesztettem, majd 200 fokra előmelegített sütőbe raktam, 15 perc után lejjebb vettem a gázt, és még kb. fél órát sütöttem.
Formában  hagytam kihűlni, majd kiborítottam egy tálcára, és porcukorral szórtam meg a tetejét.

Forrás: Apróséf.