2013. június 21., péntek

Cseresznyés clafoutis

Hozzávalók:

   16 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg kristálycukor, 2 dl natur joghurt, 12 dkg puha vaj, 1 tojás, 20 dkg magozott cseresznye.

Elkészítése:

  A puha vajat a cukorral, és a tojással felhabosítottam, majd hozzáadtam a joghurtot, a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibéleltem egy 33x 18cm -es tepsit, és beleöntöttem a masszát. Cseresznyével megszórtam, és közepes hőfokon kb. 25 percig sütöttem.


Forrás: Nők Lapja Konyha



 

2013. június 19., szerda

Mogyorós - epres - karamellás torta

Hozzávalók:

   az alaphoz: 20 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 5 dkg aprított mogyoró, 5 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaópor.

   a karamellhez: 5 dkg kristálycukor, 50 ml tejszín.

   a krémhez: 2 dl hideg tejszín, 3 dkg porcukor, 1 csomag habfixáló.

   a tetejére: 20 dkg eper, 5 dkg aprított mogyoró, vagy szeletelt, pirított mandula.


   Elkészítése:

      Az alaphoz mindent egy tálba morzsoltam , a legvégén adtam hozzá 2 evőkanál vizet. A morzsát 28cm- es piteformába nyomkodtam úgy, hogy az alját, és az oldalát is egyenletesen fedje, majd a fagyasztóba raktam dermedni.

   A karamellhez a cukrot egy serpenyőben egyenletesen felolvasztottam , tejszínt felmelegítettem , és óvatosan a folyós cukorhoz adtam, közben folyamatosan  kevertem. Amikor már csomómentessé vált , levettem a tűzről, hagytam kihűlni.

 A krémhez a tejszínt a porcukorral , és a habfixálóval  kemény habbá vertem , majd egyenletesen elkentem a fagyasztóból kivett  kekszes alapon.  Az epret megmostam , cikkekre vágtam, a mandulát serpenyőben átpirítottam,  / én most szeletelt mandulát használtam, de pirított  mogyóróval, dióval is jó/ és a mandulával együtt a tejszínhabra szórtam. Végül megcsúrgattam a karemellel, és beraktam a hütőbe.

  ötlet: Nők Lapja Konyha tavalyi májusi száma.

 

     

2013. május 30., csütörtök

Meggyes kocka

Hozzávalók:

  az omlós tésztához: 1 kávéskanál sütőpor, 40 dkg finomliszt, 20 dkg hideg margarin, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája.


 a töltelékhez: 70 dkg meggy, 5 dkg búzacsíra, 5 dkg darált dió.

 a piskótatésztához : 5 tojás, csipet só, 14 dkg kristálycukor, 6 dkg porcukor, 2 tasak vaniliás cukor, 7 dkg finomliszt, 7 dkg kókuszreszelék.


  Elkészítése:

    A tésztához összemorzsoltam a sütőporral elkevert lisztet a margarinnal, hozzáadtam a porcukrot, és a tejfölben elkevert tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, cipot formáltam belőle, fóliába csomagoltam, és a hütőben fél órát pihentettem.


   A töltelékhez kiolvasztottam egy csomag meggyet, / lehet használni friss meggyet is, szezonban /.

  Lisztezett munkalapon kinyújtottam a tésztát, és egy 32 x 40 cm -es sütőpapírral fedett tepsibe fektettem, megszúrkáltam villával , megszórtam a búzacsírával összekevert dióval , és 5 percig elősütöttem, majd kissé hűlni hagytam.

  A piskótához kettéválasztottam a tojásokat, a fehérjéket csipet sóval, és az apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá vertem. A tojássárgákat a porcukorral, és a két vaniliás cukorral fehéredésig kevertem , felváltva beleforgattam a habot,kókuszreszeléket  és a lisztet.

  Megszórtam a tésztalapot meggyel, a piskótamasszát rákentem. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 50 percig sütöttem. Mikor már kihűlt meghinthetjük  vaniliás porcukorral.











2013. május 27., hétfő

Meggyes - szilvás pite

Hozzávalók:

    a tésztához: 25 dkg finomliszt, 3 tojás, 12 dkg kristálycukor, 1 csomag vaniliás cukor, 12 dkg vaj, 10 dkg étcsoki, 1 teáskanál sütőpor.

   a tetejére:30 dkg szilva, 40 dkg meggy / a maradék fagyasztott meggyet, és szilvát  használtam fel, de persze más gyümölcsökkel is el lehet készíteni./
 10 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 6 dkg kristálycukor, csipet fahéj.

 Elkészítése:

  A vajat a cukorral, és a vaniliás cukorral habosra vertem, majd egyenként belekevertem a tojásokat. Belekevertem a sütőporral elkevert lisztet, reszelt csokit. A tésztát 26 cm-es tortaformába töltöttem, a széle mentén kissé felfelé húztam. A kiolvadt gyümölcsöket elrendeztem a tészta tetején.
 A felső tésztaréteghez a vajat, lisztet, cukrot, fahéjat összegyúrtam , és a gyümölcsök tetejére morzsoltam. Előmelegített sütőben  közepes hőfokon 50 percig sütöttem.




2013. április 18., csütörtök

Csokis- fahéjas kuglóf

Hozzávalók:

a tésztához:
  35 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 4 dkg vaj, 8 dkg kristálycukor, 1,5 csomag vaniliás pudingpor, 2 dl  langyos tej, 1 csomag szárított élesztő.


 a csokikrémhez:
   6 dkg vaj, 6 dkg kristálycukor, 1 tojás, 6 dkg étcsokoládé, 3 dkg  finomliszt, 1 dkg kakaópor.


 Elkészítése:

    A tésztából a közepesnél kissé lágyabb tésztát dagasztottam, 1 órát kelesztettem. /  kenyérsütőgépben is dagaszthatjuk, keleszthetjük/

 Elkészítettem a csokikrémet: a vajat, csokit mikróban összeolvasztottam, átkevertem. A kristálycukrot a tojással robotgéppel felvertem, hozzákevertem a csokis vajat, lisztet, kakaóport. Alufóliára öntöttem, hurka alakot formáztam belőle,összecsavartam és 20 percre a mélyhütőbe raktam.

 Mikor a tészta megkelt kétfelé osztottam, mindkét felét még 5 darabra vágtam, igy összesen 10 darabom lett. Egyesével kis kör alakúra nyújtottam őket, és mindegyik közepébe raktam a csokis krémből, és gomboccá hajtogattam őket.
 Mindegyik tésztagombocot megforgattam 3 dkg olvasztott vajban, majd meghempergettem 10 dkg kristálycukor, 1 púpos teáskanál fahéj keverékében.

 Egy sütőpapírral kibélelt nagyobb kuglófsütőbe rakosgattam őket, és fél óráig keleszttem. 15 percig magasabb hőmérsékleten sütöttem , és újabb 45 percig mérsékeltebb hőfokon.

 Forrás: az alapötlet zamat és illat konyhájából származik.






2013. április 14., vasárnap

Brownie





Ismét brownie, Fruzsi lányom kérésére, ugyanis nagyon szereti a csokis sütiket.
 Most Nigella receptje szerint sütöttem, és nagyon ízlett mindenkinek.


  Hozzávalók:

    75 g kakaópor, 300 g  kristálycukor, 150g vaj, 150 g liszt, 1 teáskanál szódabikarbona, 1zacskó  vaniliás cukor, 4 tojás, 60 g tejcsokoládé.


  Elkészítés:

    A cukrot, vaniliáscukrot  kikevertem az olvasztott vajjal, hozzákevertem a 4 felvert tojást, a szódabikarbonával elkevert lisztet, kakaóport, és legvégül a darabolt csokit adtam hozzá. Sütőpapírral borított 23 x 30 cm- es tepsibe öntöttem, és 25 perc alatt megsütöttem, közepes hőfokon.

2013. április 11., csütörtök

Kosaras tészta




Húsvétra sütöttem  még ezt az általam  több mint 30 éve ismert sütit. Anyukám receptje szerint készítettem el, és finom, mutatos lett.

 Hozzávalók, elkészítése:

    10 dkg margarint, 15 dkg kristálycukorral, 2 tojással kissé habosra kevertem, 40 dkg finomliszttel, fél csomag sütőporral összegyúrtam. Arra vigyázni kell, hogy a tészta inkább egy kicsit keményebb legyen, mint puha. Ha esetleg túl lágy a tészta nem fog kijönni a kosárka formából.

  Dió nagyságú gömböket a kosárka formákba nyomkodtam, és 10-15 perc alatt kisütöttem őket. Kis hűlés után kiütőgettem a formákból. Nekem összesen 42 db  sült ki.

 Mialatt sült a tészta elkészítettem a tölteléket.

   30 dkg kristálycukrot, 2 tojást, 3 evőkanál tejet, 1 evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaóport összekevertem, és felfőztem. Langyosan belekevertem 20 dkg vajat, és a kosarakat megtöltöttem a krémmel. Zizivel díszítettem, de lehet franciadrazsét vagy más cukorkát  is rátenni.

2013. március 27., szerda

Gesztenyés kalács

Hozzávalók:

  25 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 50 ml tej, 5 dkg vaj, 1 tojás, 25 dkg -os gesztenyepüré.

 Elkészítése:

  Az élesztőt felfutattam a langyosra melegített tejben, egy teáskanál kristálycukorral. A többi hozzávalóval összegyúrtam, és meleg helyen 50 percig kelesztettem. Miután megkelt kb. 35 x 45 cm- es téglalappá myújtottam ki. A lereszelt gesztenyepürét a tésztára szórtam , feltekertem , koszorút formáztam belőle. Sütőpapírral fedett sütőlemezre raktam, a tetejét lekentem tejjel, és fedén bevagdostam. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 25- 30 percig sütöttem.

 Forrás: TücsökBogár konyhájában láttam meg ezt a finom kalácsot.


   



     

2013. március 24., vasárnap

Zabpehelytallér

Hozzávalók:

   2 tojás, 12, 5 dkg vaj, 25 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 3 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál fahéj, fél zacskó sütőpor, 4 evőkanál finomliszt, 15 dkg zabliszt, vagy  zabpehely darálva / én kávédarálóban öröltem meg a zabpelyhet /, 15 dkg zabpehely, 15 dkg tortabevonó csokoládé.


Elkészítése:

  A tojássárgákat, a vajat,és a cukrot habosra kevertem , a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem , és kíméletesen a masszához adtam. Belekevertem a citromlét a fahéjat, a sütőport, a lisztet, a zablisztet, zabpelyhet. Sütőpapírral kibéleltem egy sütőlemezt , és a masszából két kiskanál segítségével , egymástól 8-10 cm-es távolságra , diónyi halmokat raktam. Előmelegített sütőben , mérsékelt tűznél kb. 15 percig aranysárgára sütöttem a tallérokat ,majd  hagytam egészen kihülni őket. A tortabevonó csokoládét felolvasztottam 1 teáskanál olaj hozzáadásával a mikróban. A már kihült kekszek felét megmártogattam, kentem  a csokival, és hagytam megszáradni őket. Jól záradó dobozban 2 hétig eltartható.


 Forrás: 1993. -dik évi Kismama című újság melléklete.


    

2013. március 23., szombat

Grizes, mákos szelet

Hozzávalók:

  a tésztához: 45 dkg finomliszt, 30 dkg margarin, 1 tojás, 15 dkg porcukor, csipet só.

  a töltelékhez: 35 dkg darált mák, 2 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 12, 5 dkg búzadara, 4 tojás, 2 evőkanál víz, 15 dkg kristálycukor, 4 evőkanál baracklekvár, vagy szilvalekvár, / én most szilvalekvárt használtam / plusz 4 evőkanál a süti tetejére.


  Elkészítése:

    A tésztához a hozzávalókat jól összegyúrtam ,és fóliába csomagolva 30 percre beraktam a hütőbe.

 A tejet a vaníliás cukorral felforraltam, a grízt óvatosan beleszórtam , és még egyszer felforraltam, míg a gríz jó sűrű nem lett. A tojásokat szétválasztottam . a fehérjéből kemény habot vertem. A tojássárgákat a  vízzel együtt a darált mákhoz kevertem, és utána a tejbegrízt is belevegyítettem, legvégül a tojáshabot is belekevertem.
 Sütőpapírral kibéleltem egy 42 x 33 cm sűtőtepsít, a tészta kétharmadát kinyújtottam , és a tepsibe  raktam. Lekvárral megkentem, majd ráöntöttem a mákos keveréket. A tészta maradékból rudakat sodortam, és berácsoztam a mákos tetejét. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 45-50 percig sütöttem. Kicsit hagytam hűlni, majd megkentem lekvárral a rácsokat, végül egy kis porcukorral is megszórtam.

  Forrás: NLC









   

2013. február 26., kedd

Gesztenyegolyós, meggyes sütinyalóka


  teller-cake lett a SAD 13.-dik  forduló háziasszonya, és a  sütinyalóka témakört választotta. Éppen ezért a kislányom szülinapi partijára készítettem el ezt  a gesztenyés, meggyes sütinyalókát.



  Hozzávalók:

     25 dkg gesztenyemassza, tejcsokoládé 10 dkg/ vagy 6 dkg ha kevésbé csokisan szeretnénk/ szerintem kevesebb csokoládé is elég bele, így nem nyomja el a gesztenye ízét./
kb. 5 dkg kekszmorzsa, 24 db magozott meggy, + 1 dl meggylé.

 a díszítéshez: színes tortadara, hurkapálca.


  Elkészítése:

     A csokoládét mikróban egy teáskanál olajjal felolvasztottam, a darált kekszet kimértem. Az olvasztott csokoládéhoz adtam a felengedett gesztenyemasszát, és a meggy levét, továbbá annyi kekszmorzsát, hogy könnyen tudjam  formázni. Diónyi mennyiséget tettem a masszából a tenyerembe, kissé ellapítottam , egy meggyet tettem a közepébe , majd a két tenyerem között görgetve gombócokat formáltam. Hütőbe raktam , legalább 1 órát  dermesztettem , hogy majd  a hurkapálca jobban  megtartsa. A díszítéshez tortadarába, tortagyöngybe forgattam, végül beleszúrtam  mindegyikbe egy hurkapálcát.

 Forrás: Nők lapja konyha



     

2013. február 24., vasárnap

Meggyes banánkenyér

Sütisaroknál  láttam meg ezt a sütit, mivel  éppen volt két érett banánom meg is sütöttem, kis változtatással. Nagyon finom lett, hamar el is fogyott.

   Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 15 dkg /fagyasztott/ meggy, 1 dl tej, 5 dkg dió, 9 dkg nádcukor, 2 érett banán, / Utólag szerintem elég hozzá 1 db banán, jobbat tesz az állagának/ 1 tojás, 2,5 dkg kakaópor, 2 teáskanál vaníliaaroma, 2 kávéskanál sütőpor, csipet só.

Elkészítése:

   A diót illatosra pirítottam egy serpenyőben, majd durvára tördeltem.   A tojást felhabosítottam a cukorral,az előzöleg felolvasztott vajjal.  Hozzáadtam a liszttel elkevert kakaóport, sütőport, csipet sót, tejet.  A banánokat villával összetörtem, és a meggyel, aromával együtt hozzákevertem. Sütőpapírral kibéleltem egy őzgerinc formát, és beleöntöttem a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 50 perc alatt megsütöttem.





 


2013. február 5., kedd

Meggyes-diós rácsos

Hozzávalók:

  a tésztához: 40 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, 5 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 tojás 1 evőkanál tejföl.

  a töltelékhez: 4 tojás, 18 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, 1 csomag vaniliás cukor, 1-2 maréknyi búzacsira / vagy zsemlemorzsa/ 80 dkg meggy / nálam mirelit , de lehet befőtt is/

 Elkészítése:

   A tésztához a lisztet a sütőporral , a sóval, a porcukorral, összeforgattam, majd a margarinnal, tojással, tejföllel összegyúrtam. Addig hütőbe raktam mig a tölteléket elkészítettem.

 A tojások sárgáját a porcukorral krémesre kevertem, majd hozzáadtam a diót. A tojásfehérjét a vaniliás cukorral ízesítve kemény habbá vertem, és az előző masszába forgattam.

 A tészta kétharmadát enyhén meglisztezett gyúrólapon 30 x 35 cm-re nyújtottam , és egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. Búzacsirával meghintettem,a  meggyet
rászórtam , utánna a diós keveréket egyenletesen rásimítottam. A maradék tésztából vékony rudakat sodortam , amivel berácsoztam a sütemény tetejét. Egy pici tojást felvertem, és lekentem vele a tésztát. Előmelegített sütőben , közepes lángon / 180 fokon/ 45 perc alatt megsütöttem.