2012. június 10., vasárnap

Mákos ribizlitorta



Hozzávalók:


33 dkg finomliszt, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj, 5 dkg darált mák, 1,5 dl joghurt, 2 zacskó vaniliás cukor, fél zacskó sütőpor, csipetnyi só.
a tetejére: 30 dkg piros ribizli, 1,5 dl ribizlilé, 1 zacskó piros színű tortazselé, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál porcukor.


 Elkészítés:


 A vajat robotgéppel habosra keverem, apránként beledolgozom a kristálycukrot, a vaniliáscukrot, sót. Egyenként beleütöm a tojásokat is, mindeggyikkel legalább fél percig keverem. Két részletben hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd a joghurtot, és a mákot is. A tésztát sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába simítom.  A tortazselét  az egy evőkanál kristálycukorral kikeverem a ribizlilében, majd belevegyítem a leszemezett , megmosott ribizlit. A tészta tetejére halmozom , majd villával , spirál alakban a tésztába kissé belehúzom. Előmelegített 180  fokos sütőben kb 50-55 percig sütöm. / Tortaforma alá sütőlemezt raktam, hogy  ami esetleg kifolyik az ne a sütőrácsra égjen rá / Tálalás előtt porcukorral meghintem.


 ötlet: Ha jól emlékszem egy régi Gyöngy újságból származik a recept.




2 megjegyzés: