Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg fehér tönkölyliszt, 15 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt, / lehet 45 dkg sima fehér lisztből is készíteni/ 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 - 4 evőkanál tej, 1 tojás, 2 evőkanál méz.
a töltelékhez: 1 kg magozott meggy, 3 dl meggylé, 15 dkg cukor, 8 dkg étkezési keményítő,
2 evőkanál meggylekvár.
1 tojás a lekenéshez.
Elkészítése:
A töltelékhez a magozott meggyet 2 dl meggylével és a cukorral egy nagyobb lábosba tettem, felforraltam, majd besűrítettem a maradék 1 dl meggylében elkevert keményítővel. Hűvös helyre raktam hűlni.
A tésztához a liszteket, a szódabikarbónátot, a vajat, és a porcukrot elmorzsoltam. A tejet, mézet, és a tojást összekevertem, majd a lisztes részhez adtam, sima tésztává gyúrtam. 15 percig pihentettem.
A tészta kétharmadából lisztezett felületen tepsi méretű lapot nyújtottam, és belehelyeztem a sütőpapírral kibélelt 34 x 24 cm-s magas peremű formába.
A meggylekvárral vékonyan megkentem, és egyenletesen rárétegeztem a meghűlt meggytölteléket, majd befedtem a maradék tésztából nyújtott vékonyabb lappal.
A felvert tojással lekentem, villával megszúrkáltam, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Forrás: Nők Lapja Konyha 2015 júniusi száma.
a tésztához: 30 dkg fehér tönkölyliszt, 15 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt, / lehet 45 dkg sima fehér lisztből is készíteni/ 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 - 4 evőkanál tej, 1 tojás, 2 evőkanál méz.
a töltelékhez: 1 kg magozott meggy, 3 dl meggylé, 15 dkg cukor, 8 dkg étkezési keményítő,
2 evőkanál meggylekvár.
1 tojás a lekenéshez.
Elkészítése:
A töltelékhez a magozott meggyet 2 dl meggylével és a cukorral egy nagyobb lábosba tettem, felforraltam, majd besűrítettem a maradék 1 dl meggylében elkevert keményítővel. Hűvös helyre raktam hűlni.
A tésztához a liszteket, a szódabikarbónátot, a vajat, és a porcukrot elmorzsoltam. A tejet, mézet, és a tojást összekevertem, majd a lisztes részhez adtam, sima tésztává gyúrtam. 15 percig pihentettem.
A tészta kétharmadából lisztezett felületen tepsi méretű lapot nyújtottam, és belehelyeztem a sütőpapírral kibélelt 34 x 24 cm-s magas peremű formába.
A meggylekvárral vékonyan megkentem, és egyenletesen rárétegeztem a meghűlt meggytölteléket, majd befedtem a maradék tésztából nyújtott vékonyabb lappal.
A felvert tojással lekentem, villával megszúrkáltam, és 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Forrás: Nők Lapja Konyha 2015 júniusi száma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése