2017. augusztus 30., szerda

Foszlós vajas kalács

Hozzávalók:

  a tésztához : 50 dkg kelt tészta liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, / aki édesen szereti 10 dkg -t is használhat/ 2 db tojássárgája, 8 dkg vaj, csipet só, 3, 5 dl tej.

   a tetejére: 1 tojássárgája.

Elkészítése:

 Egy dl kéz meleg tejben kávéskanál porcukorral kissé felfuttattam az élesztőt.
 A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam, belekevertem a csipet sót, és egy mélyedést készítettem a közepébe.
 Beleöntöttem az élesztős tejet, és a körülötte levő kis  lisztet rásimítottam, annyira hogy épp ellepje.
 Letakartam, és 20 percig meleg helyen kelni hagytam.

 Mikor már megkelt hozzáadtam a langyosra melegített  maradék tejet, a 2 tojássárgáját, porcukrot, jól összedolgoztam - ez eltart 1- 2 percig.
Utána 3 adagban beledolgoztam  az olvasztott vajat, addig kell gyúrni míg a tészta az egészet be nem issza, és szép hólyagos nem lesz.
Meleg helyen letakarva duplájára kelesztettem - ez kb. 1 óra.

Miután megkelt lisztezett deszkára borítottam lazán átgyúrtam, és három részre vágtam.
Lazán rázogatva 3 egyenlő hosszúságú, vastagságú rudat formáztam belőlük, és szépen összefontam őket.
A két végét alulra hajtottam, hogy szebb legyen.

A tésztát átemeltem egy sütőpapírral bélelt 22 x 33 cm-s hosszúságú formába, és letakarva hagytam  duplájára kelni - ez kb 45 perc.
Ha már megkelt a tetejét lekentem tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt megsütöttem. Az első 20 perc után nem árt letakarni a tetejét mert gyorsan megpirulhat.
A formában hagytam kihűlni, majd egy tálcára borítottam és szeleteltem.

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/foszlos-vajas-kalacs


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése