Hozzávalók:
a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 7,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dkg darált mogyoró, 1 kisebb tojás, csipetnyi só.
a karamellhez: 10 dkg kristálycukor, 3 dkg víz, 2 dkg méz, 4 dkg vaj, 10 dkg tejszín.
a mogyorós réteghez: 5 dkg török mogyoró / pörkölt/
a csokoládés réteghez: 10 dkg csokoládé - tej, vagy étcsokoládé, 8 dkg tejszín.
Elkészítés:
A tésztához a kimért lisztet, sót, darált mogyorót egy tálba raktam, hozzáadtam a kockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoltam benne. A tojást is beleöntöttem, és egy fakanállal eldolgoztam a tésztában.
Lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd kb. 3 - 4 mm vékonyra kinyújtottam. Feltekertem a nyújtófára, és egy 24 cm -s sütőpapírral bélelt tortaformába helyeztem. A kezemmel elegyengettem a tésztát, a felesleget levágtam a forma széléről, és villával megszurkáltam kicsit az alját.
Mélyhűtőbe tettem kb. 10 percre, a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A meleg sütőbe raktam a tésztát, és kb. 15 perc alatt világosbarnára sütöttem.
Amíg a tészta hűlt elkészítettem a karamellt.
Egy kisebb lábosba tettem a cukrot, a mézet, és a vizet, közepes láng fölött karamellizáltam. Egy tálkába tettem a vajat, a tejszínt, és mikróban összeolvasztottam őket. Mikor a karamella szép aranybarna lett, hozzáöntöttem a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett másfél percig még a tűz fölött főztem.
A kész karamellszószt a kihűlt tésztára öntöttem, majd a felezett pörkölt mogyoróval körberakosgattam. Hűtőben hagytam dermedni addig míg a csokoládés réteget elkészítettem.
A tejszínt egy lábosban felforraltam, hozzáadtam a csokit, és olvadásig kevergettem, majd ráöntöttem a sütire.
Hűtőben hagytam dermedni 1- 2 órát.
A tetejét mogyorószemekkel díszítettem.
Forrás: Apróséf - muffinmühely.
a tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 7,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dkg darált mogyoró, 1 kisebb tojás, csipetnyi só.
a karamellhez: 10 dkg kristálycukor, 3 dkg víz, 2 dkg méz, 4 dkg vaj, 10 dkg tejszín.
a mogyorós réteghez: 5 dkg török mogyoró / pörkölt/
a csokoládés réteghez: 10 dkg csokoládé - tej, vagy étcsokoládé, 8 dkg tejszín.
Elkészítés:
A tésztához a kimért lisztet, sót, darált mogyorót egy tálba raktam, hozzáadtam a kockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoltam benne. A tojást is beleöntöttem, és egy fakanállal eldolgoztam a tésztában.
Lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd kb. 3 - 4 mm vékonyra kinyújtottam. Feltekertem a nyújtófára, és egy 24 cm -s sütőpapírral bélelt tortaformába helyeztem. A kezemmel elegyengettem a tésztát, a felesleget levágtam a forma széléről, és villával megszurkáltam kicsit az alját.
Mélyhűtőbe tettem kb. 10 percre, a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A meleg sütőbe raktam a tésztát, és kb. 15 perc alatt világosbarnára sütöttem.
Amíg a tészta hűlt elkészítettem a karamellt.
Egy kisebb lábosba tettem a cukrot, a mézet, és a vizet, közepes láng fölött karamellizáltam. Egy tálkába tettem a vajat, a tejszínt, és mikróban összeolvasztottam őket. Mikor a karamella szép aranybarna lett, hozzáöntöttem a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett másfél percig még a tűz fölött főztem.
A kész karamellszószt a kihűlt tésztára öntöttem, majd a felezett pörkölt mogyoróval körberakosgattam. Hűtőben hagytam dermedni addig míg a csokoládés réteget elkészítettem.
A tejszínt egy lábosban felforraltam, hozzáadtam a csokit, és olvadásig kevergettem, majd ráöntöttem a sütire.
Hűtőben hagytam dermedni 1- 2 órát.
A tetejét mogyorószemekkel díszítettem.
Forrás: Apróséf - muffinmühely.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése