Hozzávalók:
a tésztához: 125g finomliszt, 60g hideg vaj, 30g porcukor, 1 kisebb tojás.
a krémhez: 2 tojás, 70 g kristálycukor, 2 nagyobb citrom - eredetileg / de szerintem 1 bőven elég, de ha valaki nagyon savanyúra szeretné tegyen bele 2 citromot./ 80g vaj.
Elkészítése:
Az omlós tésztához a lisztet, vajat, és a porcukrot összemorzsoltam.
A tojást felvertem, és a felét hozzáadtam a tésztához, jól összegyúrtam.
A kész omlós tésztát 1 órára hütőbe raktam.
A tésztát lisztezett felületen kb, 3 mm vastagra nyújtottam, majd kibéleltem vele egy 26 cm átmérőjű piteformát. Előtte a formát vajjal kikentem.
Villával megszúrkáltam a tésztát, majd sütőpapírt tettem rá, nehezékként szárazbabot szórtam rá.
180 fokra előmelegített sütőben, kb 12 percig sütöttem, majd eltávolítottam a nehezéket, és még pár percig sütöttem , mig a tészta széle enyhén aranybarnás nem lett.
A citromkrémhez: a citrom héját megmostam, lereszeltem, a levét kifacsartam.
Az egész tojásokat a cukorral kézi habverővel felhabosítottam.
Hozzáadtam a citrom reszelt héját, és levét is.
A citromos, tojásos masszát vizfürdő fölött folyamatos keverés mellett, addig főztem mig kellően be nem sűrűsödött.
Mikor már nagyjából puding sürűségűvé vált, levettem a tűzről, és 5 perc után belekevertem a vajat.
Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd betöltöttem a pitetésztába.
Citromkarikákkal díszítettem a tetejét.
a tésztához: 125g finomliszt, 60g hideg vaj, 30g porcukor, 1 kisebb tojás.
a krémhez: 2 tojás, 70 g kristálycukor, 2 nagyobb citrom - eredetileg / de szerintem 1 bőven elég, de ha valaki nagyon savanyúra szeretné tegyen bele 2 citromot./ 80g vaj.
Elkészítése:
Az omlós tésztához a lisztet, vajat, és a porcukrot összemorzsoltam.
A tojást felvertem, és a felét hozzáadtam a tésztához, jól összegyúrtam.
A kész omlós tésztát 1 órára hütőbe raktam.
A tésztát lisztezett felületen kb, 3 mm vastagra nyújtottam, majd kibéleltem vele egy 26 cm átmérőjű piteformát. Előtte a formát vajjal kikentem.
Villával megszúrkáltam a tésztát, majd sütőpapírt tettem rá, nehezékként szárazbabot szórtam rá.
180 fokra előmelegített sütőben, kb 12 percig sütöttem, majd eltávolítottam a nehezéket, és még pár percig sütöttem , mig a tészta széle enyhén aranybarnás nem lett.
A citromkrémhez: a citrom héját megmostam, lereszeltem, a levét kifacsartam.
Az egész tojásokat a cukorral kézi habverővel felhabosítottam.
Hozzáadtam a citrom reszelt héját, és levét is.
A citromos, tojásos masszát vizfürdő fölött folyamatos keverés mellett, addig főztem mig kellően be nem sűrűsödött.
Mikor már nagyjából puding sürűségűvé vált, levettem a tűzről, és 5 perc után belekevertem a vajat.
Hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd betöltöttem a pitetésztába.
Citromkarikákkal díszítettem a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése