2012. január 14., szombat

Szalagos fánk

Hozzávalók:

   35 dkg liszt, 175 ml  tej, 5dkg vaj, 1,5 dkg élesztő, 3 nagyobb tojássárgája, 4 dkg porcukor, 25 cl rum.

 Elkészítés:

    A tejet felmelegítettem egy teáskanál kristálycukorral, az élesztőt beleszórtam, konyharuhával lefedtem ,és hagytam felfútni. A tojássárgákat kikevertem a porcukorral , a vajat felolvasztottam. A liszthez öntöttem a felfuttatott élesztőt , a tojássárgákat , és elkezdtem összegyúrni. Pár perc elteltével az olvasztott vajat is hozzágyúrtam.  Közepesen lágy tésztává gyúrtam , és kb. 1 óra alatt megkelt.

 Gyúródeszkán ujjnyi vastagra kinyújtottam , 3-4 cm -es fánkszaggatóval kiszaggattam, majd még fél órát konyharuhával letakarva kelni hagytam őket.

 Egy mélyebb serpenyőbe olajat melegítettem , a megkelt fánkok tetejét ujjal benyomkodtam, és úgy sütőttem ki , hogy a mélyedés került alura. Fedő alatt 1-2 percig sütőttem takarék lángon , megfordítottam , és már fedő nélkül kissé magasabb hőfokon  pár perc alatt készre sütöttem a fánkokat. Sárgabaracklekvárral, porcukorral kínáltam.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése