2019. február 27., szerda

Mandulás kakaós babka

Hozzávalók:

a tésztához: 50 dkg kelttészta liszt, 2, 5 dkg élesztő, 7 dkg vaj, csipet só, 1 tojás, 2, 5 dl habtejszín.
a töltelékhez: 5 evőkanál baracklekvár, 3 evőkanál porcukor, 5 evőkanál sötét cukrozatlan kakaópor, 10 dkg szeletelt mandula.
a kenéshez: 1 tojás, 2 evőkanál tej.

Elkészítése:

  A tejszínt langyosra melegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, és egy pici cukorral felfutatam.
 A lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot, az olvasztott vajat, a sót, a tojást.
Hozzáöntöttem a felfutott élesztős tejszínt, és alaposan összegyúrtam, kidagasztottam, majd egy órát letakarva meleg helyen a duplájára kelesztettem.

Lisztezett felületen átgyúrtam a megkelt tésztát,  én kétfelé vettem, majd az egyiket kb. 20 x 30 cm-s téglalappá nyújtottam./ Eredetileg nem kell kettévágni, és lehet 30 x 50 cm-s téglalappá is nyújtani/
A kinyújtott tésztát megkentem baracklekvárral, megszórtam a porcukorral elkevert kakaóporral, és a szeletelt mandulával.
A hosszabbik oldalánál fogva feltekertem mint a bejglit. Éles késsel hosszában végigvágtam, a két szálat egymással összefogtam, koszorúvá hajlítottam, majd a két végén összenyomtam.

Sütőpapírral fedett sütőlemezre raktam a két koszorút, mgkentem őket a tejjel elkevert felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem, kb. 50 perc kell neki.
A húszadik perc környékén alufóliával le kell takarni, mert nagyon pirul a teteje.

Forrás: Nők Lapja konyha 2017-s desszert különszáma.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése