Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 2 kávéskanál szódabikarbona, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál tejföl, 5 dkg zsír, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék.
A mázhoz: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor.
Elkészítése:
Az egész tojást, három tojássárgáját, a porcukorral jól kikeverem. Hozzáadom a tejfölt, zsírt, mézet, a liszttel elkevert szódabikarbonát, és a fűszerkeveréket.
Jól összegyúrom, és a hütőben pár órát pihentetem. Gólyocskákat formálók belőle , majd sütőpapírral borított tepsire rakosgatom. Közepes hőfokon 5-6 perc alatt kisütöm őket. / összesen nekem 60 db sült ki/
A még forró puszedlikat a 3 tojásfehérjéből, és 25 dkg porcukorral jól kikevert mázba forgatom.
Másik recept szerint / ami a mi vidékünkön elterjedtebb/: 60 dkg finomliszt, 15 dkg zsír, 1 kávéskanál szódabikarbona, 4 evőkanál méz, 3 tojássárgája, 1 tojás.
Bebepiskóta receptje szerint:
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 8 dkg rétesliszt, 20 dkg kristálycukor, 6 dkg méz, 5 dkg olvasztott vaj, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, 1 tojás / én 3 tojássárgáját használtam fel/
1 dl víz.
Elkészítése:
Először karamell oldatot készítettem el. Egy lábosban 1 evőkanál kristálycukrot olvasztottam, mikor már jó barna felöntöttem 1 dl vízzel. Belekevertem a mézet, a cukrot, a mézes fűszerkeveréket, és összefőztem.
Hagytam kihűlni, majd belekevertem a fele mennyiségű lisztet, vajat, és a három tojássárgáját. Végül a maradék szódabikarbónával elkevert lisztet is hozzáadtam.
Összegyúrtam, majd lisztezett felületen 2 rúddá formáztam, kis szeleteket vágtam belőle, és kisebb gombócokká formáztam őket.
Sütőpapírral borított tepsire rakosgattam a gombócokat, és 180 fokra előmelegített sütőben barnulásig sütöttem.
1 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral, pár csepp citrom lével gőz felett felvertem keményebb tojáshabbá.
A már kihűlt gombócokat meghempergettem a tojáshabban, és tálcára helyeztem őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése